Trandafirii- afacere, poveste si sarbatoare: Zestrea binecuvantata a unui sat din Ardeal

Să nu uităm, nicicând, să iubim trandafirii...
La Cimbrud, un sat situat la cca 30 de kilometri de Alba Iulia, se cultivă, an de an, peste 100 de soiuri de trandafiri, aproape fiecare casă având propria plantaţie de pe care obţine un venit important.
O cetate a rozelor și a grădinăritului!
Așa cum aflăm de la doamna Nadia Mihăilă, în fiecare an, satul care are o populație de cca 1.000 de locuitori, produce peste 1,5 milioane de fire de trandafiri.
Florile, șerbetul dar şi dulceţurile rafinate şi siropurile minunate făcute din petalele trandafirilor, se vând în toată țara, dar și în țări precum Polonia, Ungaria şi Italia și cine știe, poate într-o zi toate acestea vor cuceri noi piețe și în alte țări!
Ciumbrud (înlimba maghiară- Csombord) este un sat ce aparține municipiului Aiud.
Aici, la Ciumbrud, tradiţia creşterii trandafirilor s-a moştenit, frumos, cu sărguință și pasiune, din tată în fiu. Producătorii sunt, practic, principalii furnizori pentru marile hipermarket-uri, dar și pentru mulți florari care vând în piețele din toată țara.
Altă parte din marfă înfrumuseţează parcurile din marile oraşe sau curţile oamenilor care aleg să cumpere direct de la producător.
Satul e, pe timp de vară, ca o povestecu roze, în care parfumul, culorile catifelate și eleganța tufelor par desprinse din picturi greu de cuprins în cuvinte.
În cinstea acestei minunate zestre de nobile flori, în ultimul weekend din luna iunie, în parcul de la Ciumbrud, localnicii, conștienți de darurile acestor pământuri dar și ale propriei trude, organizează ”Ziua Rozelor”, o sărbătoare parfumată care, parcă, înadins, ne convinge să iubim trandafirii, să-i apreciem și să le promovăm delicata frumusețe.
Foto: Nadia Mihaila, adevarul.ro