Bomboanele: Ce istorie, ce poveste...

ȘTIAȚI?!? Istoria bomboanelor datează încă de la vechile popoare care gustau mierea direct de la stupi. Primele idei pentru confecționarea bomboanelor s-au ivit prin rostogolirea fructelor și nucilor prin miere zaharisită sau nu, sau conservată în anumite feluri și, eventual, pusă în forme din lut sau… lemn.
Mierea, fascinantul produs al albinelor, a fost folosită în China Antică, Orientul Mijlociu, Egipt, Grecia și Imperiul Roman pentru a acoperi fructele, nucile, chiar și... florile pentru a le păstra sau a crea ingeniose și gustoase forme de bomboane.
Trebuie știut, de asemenea, că producția de zahăr a început în Evul Mediu și la acel moment zahărul era atât de scump încât doar cei bogați își puteau permite bomboanele din zahăr. Cacaoa, din care se face ciocolata, a fost descoperită în 1519 de către exploratorii spanioli ajunși în Mexic.
Înainte de Revoluția Industrială, bomboanele au fost considerate adesea o formă de medicament, fie pentru calmarea sistemului digestiv, fie pentru diminuarea unei dureri în gât. În Evul Mediu, bomboanele apăreau pe mesele numai celor mai bogați la început, și… numai la mese festive. În acel moment, a început ca o combinație de condimente și zahăr care a fost folosit ca un ajutor pentru problemele digestive.
Legat de același subiect, ar trebui să știm că, până la mijlocul anilor 1800, în Statele Unite funcționau mai mult de 400 de fabrici care produceau... bomboane.
Primwlw bomboane au venit în America, la începutul secolului al XVIII-lea, din Marea Britanie și Franța. Doar câțiva dintre coloniștii timpurii aveau experiență în domeniul zahărului și erau capabili să ofere tratamentele cu zahăr pentru cei foarte bogați. Bomboana roșie, realizata din zahar cristalizat (caramelizat), a fost cea mai simplă formă de bomboană, dar chiar și aceasta a fost considerată... un lux și a fost doar pe mesele celor înstăriți.
*Primii cofetari ruși au făcut bomboane din melasă și miere și au fost destinate regilor, boierilor și nobililor. Acesta a fost un tratament judiciar foarte scump, inaccesibil oamenilor săraci. Atunci, oamenii obișnuiți au venit cu expresia „Bea ceai îndeaproape”, adică fără dulciuri. Dar chiar și pentru nobilime, dulciurile erau rare. În Rusia pe atunci nu existau fabrici de cofetărie. După aproximativ 300 de ani, la începutul secolului al XIX-lea, chiar și cele mai bogate și cele mai notabile doamne rusești, aflate la petreceri și baluri, au ascuns liniștite dulciurile în poșetele lor.
Revoluția industrială
Bomboanele au suferit schimbări majore în anii 1830, când progresul tehnologic și disponibilitatea zahărului au deschis piața. Noua piață a deschis, însă, orizonturi nu numai pentru bucuria bogatului, ci și pentru plăcerea clasei muncitoare. De asemenea, a existat o piață în creștere pentru copii. Bomboanele au devenit primul bun material pe care copiii și-au cheltuit micile averi primite în dar de la părinți ș bunici și ținute în săcutei d ecatifea sau pușculițe de lemn sau tablă în culori vii.
În 1847, invenția presei de bomboane a permis industriașilor să producă simultan mai multe forme și mărimi de bomboane. În 1851, cofetarii au început să folosească o tavă de abur rotativă pentru a ajuta la fierberea zahărului. Această transformare a ajutat mult industria de specialitate… de atunci încolo, bomboanele au cucerit lumea!
Bomboanele… Un dulce…cât să-l cuprinzi cu două degete, cu o istorie nebăuită… și care, iată, a cucerit… sute de generații de pe tot mapamondul!
Așa-i că vă e poftă de cuceritoarele fondante, de jeleurile parfumate ori de... minunatele praline?!?
foto: Facebook, ziare.com