Fabiola PETRI, străluciri de stea pe scena reputatului TEATRU NAȚIONAL «RADU STANCA» din Sibiu

Fabiola PETRI, străluciri de stea pe scena reputatului TEATRU NAȚIONAL «RADU STANCA» din Sibiu Cultura 14.05.2019

Sâmbătă, 18 mai 2019, tânăra Fabiola Petri, cândva… elevă a Liceului de Artă CARMEN SYLVA din Ploiești, urcă din nou pe scena TNRS, în rol PRINCIPAL, într-o premieră care promite un nou succes de răsunet.

Fabiola este, fără doar și poate, un talent înnăscut. Și face teatru pentru că asta îi place, asta și-a dorit și… pare înadins născută pentru scenă! Clasele primare le-a urmat la Liceului de Artă CARMEN SYLVA din Ploiești, duă care a absolvit cu succes Colegiul Național Mihai Viteazul din orașul lui Nenea Iancu. Apoi, a urmat calea artei teatrale la facultatea de profil din Sibiu.

Acum este, iată, un artist care urcă treaptă cu treaptă, cu convingere și tenacitate, într-un teatru ce alegat Sibiul și România de lumea întreagă.

Fabiola Petri e un nume, e un copil frumos al teatrului și este fiica celebrului sculptor sibian Eugen Petri.

 

Un rege hâtru cu tendințe bipolare, o regină romanțioasă pseudo-poetă, un principe capricios cu alură de fante, o suită de aghiotanți servili și obtuzi, o tânără taciturnă, încarnarea purității, sunt personajele celei mai noi premiere a naționalului sibian: „Yvonne”, un spectacol de Botond Nagy. Spectacolul are la bază piesa lui Witold Gombrowicz, „Ivona, Principesa Burgundiei”, un text tragicomic, o metaforă cinică despre superficialitatea normelor sociale care capitulează în fața formelor fără fond ale lumii contemporane.

Spectacolul va avea premiera pe scena mare a Naționalului sibian, sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 19.00.

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 30 mai 2019, respectiv în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în data de 19 iunie 2019.

Când mă gândesc la textul lui Gombrowicz, îmi aduc aminte de o imagine din copilărie. Ne jucam ascunselea, iar eu m-am ascuns sub un tobogan. Un 4x4 negru s-a oprit în apropiere, s-au dat jos niște bărbați, au sărit gardul locului de joacă, stăteau nemișcați și zâmbeau. M-au rugat să mă urc sus pe tobogan și să mă dau jos. Am întrebat de ce. Zâmbeau și-mi spuneau că vor să vadă cum mă dau pe tobogan. Am fugit, dar, de atunci, am mașina 4x4 neagră în spatele meu. În „Yvonne”, vorbesc despre o lume neomenesc de utopică, unde umanul și umanoidul încearcă să supraviețuiască, să lupte pentru a rămâne în mijlocul cercului. Pentru a rămâne în mijlocul centrului. Dar acest centru are voința sa liberă, este intangibil, este un fenomen metafizic, imprevizibil născut din manipulare și cruzime „calitățile” umane de bază, astăzi. Pentru aceste personaje fiecare clipă este o clipă de așteptare, de stand by, de atenție continuă, pentru a rămâne în cerc. În centru. Pe culmile brutalității, unde deja suntem, după al șaptelea cerc al infernului, în acest univers infinit, fără colțuri și unghiuri, în acest spațiu continuu este imposibil să te ascunzi. Te vor găsi și vor eviscera, spinteca tot ce iubești, sau tot ce crezi că poți să iubești. Acesta este apogeul ireversibil al fricii, unde mamele și tații găsesc doar paranoia viselor imposibile și naive. Un punct culminant, unde ne macină doar o singură întrebare: „Cum va fi descompunerea noastră?” Regele Ignațiu spune la un moment dat, că ”Omul mai întâi și-o îngăduie pentru el însuși, iar după aceea este nevoit deja să i-o îngăduie oricui” Dar ce ne îngăduim noi, dincolo de visele noastre? Îngenunchind în fața traumelor noastre, ce este ceea ce ne permitem pentru noi înșine?” Botond Nagy, regizor

Botond Nagy (n. 1976) s-a născut în Brașov și a terminat studiile la Universitatea de Artă din Târgu-Mureș în clasa lui Bocsárdi László. Citat de către lumea teatrală autohtonă și din Ungaria, ca fiind copilul teribil al generației sale, Botond Nagy este premiat la festivaluri atât în țară, cât și în Ungaria. În noiembrie 2018 a fost unul dintre participanții la Atena, în Grecia, la masterclass-ul susținut de Andrew Visnevki. Semnează spectacolele la teatre importante din țară, atât din zona de stat, cât și cel independent, precum: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, Reactor de Creație și Experiment, Teatrul Figura Studio și acum Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Show-urile lui încearcă să reinterpreteze, să răstoarne din rădăcini formele teatrale bine definite și să arate cât mai crud posibil epoca în care existăm. Sunt instalații tehno-poetice asemănătoare unor clipuri video, care sunt construite pe niște țesături emoționale bine gândite. Spectacolele lui Botond Nagy nu sunt confortabile, așteaptă o atitudine de recepție specială din partea spectatorilor. „Yvonne” este a doua montare a lui Botond Nagy pe scena naționalului sibian, după „Hedda Gabler”.

Witold Gombrowicz (1904-1969) este unul dintre romancierii și dramaturgii polonezi marcanți ai literaturii europene, fiind considerat un precursor al teatrului absurdului. Scrierile sale sunt adesea imagini grotești ale societății contemporane, fapt care a atras antipatia conaționalilor săi. În ciuda acestei receptări negative ori a contextului sociopolitic delicat specific celui de-Al Doilea Război Mondial, activitatea lui Witold Gombrowicz a fost prolifică, publicând romane incisive, precum Pornografia sau Cosmos, ori piese de teatru debordând de cinism, precum Ivona, Principesa Burgundiei. Talentul său remarcabil a fost, cu adevărat, apreciat în perioada postbelică, fiind unul dintre cei mai populari dramaturgi ai secolului XX.

Caseta artistică a spectacolului „Yvonne”

Un spectacol de Botond Nagy după piesa „Ivona, Principesa Burgundiei”de Witold Gombrowicz

Scenografia: Andreea Săndulescu

Adaptare Scenică: Kali Ágnes, Botond Nagy, Boldizsár Emőke, Flavia Pătrășcoiu

Dramaturgia: Kali Ágnes

Muzica & Sound design: Kónya-Ütő Bence

Visuals: Rancz András

Lighting design: Erőss László

Coregrafie: Judith State

Asistenți regie: Flavia Pătrășcoiu, Cristina Blaga

Consultant artistic: Hunor Horvath

DISTRIBUȚIE:

Fabiola Petri (Yvonne), Daniel Bucher (Regele Ignațiu), Emőke Boldizsár (Regina

Margareta), Iustinian Turcu (Principele Filip, moștenitorul tronului), Valentin Spaeth (Șambelanul), Ali Deac (Chiril, un prieten de-al prințului), Anca Cipariu (Iza, o doamnă de la curte), Daniel Plier (voyeur-ul), Ioan Paraschiv (Ciprian), Johanna Adam, Codruța Vasiu (mătușile Ivonei), Liviu Vlad (Innozenz), Ștefan Tunsoiu (Valentin), Ioana Cosma, Gabriela Pârlițeanu, Cristina Blaga (Lady Gorgones).

Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limba română și engleză.

*În luna ianuarie a acestui an, Fabiola Petri a avut, tot la TNRS- secția în limba germană, PREMIERA SPECTACOLULUI FATA DE MĂTASE ARTIFICIALĂ.

(REGIA: Anca Bradu
SCENOGRAFIA: Alin Gavrilă
DISTRIBUŢIE: Fabiola Petri
MUZICĂ LIVE: Pali Vecsei
ADAPTARE SCENICA: Gottfried Greiffenhagen
DRAMATURGIA: Daniel Plier
COREGRAFIA: Fatma Mohammed)

În interpretarea personajului DORIS etse tot ea, tânăra şi talentata actriţă Fabiola Petri, absolventă a Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu, un profil artistic care deja evoluează cu succes şi în câteva producţii extraordinare ale maestrului Silviu Purcărete, la loc de cinste fiind celebrul FAUST. Și Fabiola... PROMITE.

 

Viata merge inainte…cu… TEATRU in aer liber ! LA PLOIESTI!

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti ne dă o veste extraordinară: este ga...

Weekend prelungit de 1 iunie: Numar sporit de politisti in Prahova

În acest weekend prelungit, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție...

Ceas de aur decorat cu diamante al lui Carol I, acum povesteste d-ale istoriei la Muzeul Ceasului din Ploiesti

Patrimoniul ingeniosului Muzeul al Ceasului ,,Nicolae Simache” din Ploieșt...

Promotie pana pe 30.06.2020 in Cofetariile Ana State

Oferta pentru pofticiosii de ceva dulce: Promotia „6+1 gratis” se aplica e...

Ce hotărâri a luat azi CA al BNR pe probleme de politica monetara

Economia globală și perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impa...

Blocuri reabilitate termic in Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 continuă reabilitarea termică cu un prim pachet de 1...

VESTI BUNE DE LA GUVERN: Elevii din Romania vor avea transport gratuit

Executivului a aprobat joi, 28.05.2020, Hotărârea de Guvern prin care se...

Modificari legislative pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantina

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotara...

Peste 12.600 de pacienti cu COVID-19 s-au vindecat pana azi, dar sunt 197 de cazuri noi, dintre care 4 in PRAHOVA!!

Autoritățile transmit că până joi, 28 mai, pe teritoriul României, au fos...

GCS anunta peste 12.000 de pacienti vindecati de coronavirus si numai 165 de cazuri noi, dintre care 4 în Prahova

Grupul de Comunicare Strategică informează că, până miercurii, 27 mai, pe...

Precizari privind obligativitatea triajului epidemiologic la intrarea intr-o incinta

Ministerul Sănătății precizează că, în conformitate cu prevederile Ordinul...

Investitie de 2,5 milioane de lei la Cornu: sediu pentru o gradinita moderna

În județul nostru sunt zeci de localități care au în derulare peste 160 d...

Intrare libera pentru tineri de pana in 18 ani la Muzeul Ceasului Ploiesti de 1 iunie

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, luni, 1 iunie 2020, Muzeul C...

ANL construieste 22 de locuinte la Paulesti

Agenția Națională pentru Locuințe, instituţie aflată sub autoritatea Minis...

Sarbatoare deplina la Berceni. Chiar si in inimile celor mici!

Cu sufletele înălțate… românește, cu simboluri trainice ale tradiției și s...

Ploiestean arestat preventiv pentru 30 de zile pentru furt

Polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Ploiești efectuează cercetări...