Concert extraordinar ”Veșnicia s-a născut la sat”; Sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si pianista Sînziana Mircea, cu participarea acad. Georgeta Stoica

Concert extraordinar ”Veșnicia s-a născut la sat”; Sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si pianista Sînziana Mircea, cu participarea acad. Georgeta Stoica Cultura 21.01.2022

Pe data de 29 ianuarie 2022, de la ora 19, va avea loc la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” concertul extraordinar intitulat ”Veșnicia s-a născut la sat”. Concertul va fi susținut de celebrul violonist Alexandru Tomescu, alături de pianista Sînziana Mircea, cu participarea etnologului Georgeta Stoica. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a Culturii, își propune să aducă în fața publicului larg valorile culturale românești, în ambivalența tradițional – cult.

Programul va reuni lucrări de muzică clasică în interpretarea celor doi muzicieni români, alături de intervenția doamnei academician Georgeta Stoica pe tema rolului podoabelor în costumul tradițional românesc și simbolistica acestora. În program vor fi lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, precum și variațiuni pentru pian pe teme de Carl Orff, Theodor Rogalski și Benedetto Marcello de Sînziana Mircea. Ca element inovativ, în cadrul concertului va fi prezentată în primă audiție compoziția „Future” pentru vioară și pian, realizată de Sînziana Mircea, dedicată Zilei Naționale a Culturii.

”Mă bucur că am ocazia de a participa la acest concert extraordinar, care își propune un lucru minunat și anume, acela de a expune în fața publicului larg, de toate vârstele, legătura profundă dintre artele tradiție și muzică cultă. Ca istoric de artă și etnolog, de-a lungul anilor am avut ocazia să constat în cercetările mele că în centrul artei culte se află întotdeauna un sâmbure de artă tradițională. Pot spune fără să greșesc că tradiționalul este esența în jurul căreia civilizațiile de pretutindeni și-au construit societatea și în care și-au încrustat spiritualitatea. De aceea mi s-a părut important să realizăm această alăturare și în România, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Ce poate fi mai frumos decât să asculți muzica lui George Enescu și să admiri frumusețea podoabelor românești? Vă așteptăm cu drag la concert, fie în sală, dacă condițiile sanitare o vor permite, fie online”, a declarat acad. Georgeta Stoica.

Concertul, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, va fi deschis publicului cu respectarea restricțiilor sanitare în vigoare și va fi transmis live online pe platformele de socializare. Concertul va fi înregistrat și difuzat ulterior de Radio România Muzical. Partenerii proiectului sunt: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", Radio România Muzical, Societatea Română de Televiziune (TVR 3), Fundația Remember Enescu.

Detalii despre bilete puteți obține de la Casa de bilete a Palatului "Tinerimea Română", cu rezervări prin telefon la nr. 021 315 8165 de Luni până Vineri, între orele 10:00 - 15:00 și în ziua evenimentului cu o oră înainte de începere. Mai multe detalii la: https://tinerimearomana.ro

Despre Alexandru Tomescu

Celebrul violonist român contemporan Alexandru Tomescu întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, obiect de patrimoniu național, categoria tezaur. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

 

Despre Sînziana Mircea

Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, desfășoară o carieră internațională în Europa, America de Nord și Asia. Pianista română și-a făcut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre/ Japonia și St Martin-in-the-Fields din Londra/Marea Britanie când avea doar 20 de ani, debutând apoi la Carnegie Hall din New York într-un recital, răsplătit de publicul american cu ovații în picioare. Începând cu anul 2020, Sînziana a dedicat o importantă parte din activitatea sa realizării de compoziții prezentate public cu numeroase ocazii.

 

Despre Acad. Dr. Georgeta Stoica, etnolog

Doamna academician Georgeta Stoica este una dintre cele  mai importante personalități din domeniul etnologiei și muzeologiei românești, cu o activitate extrem de prodigioasă, care acoperă peste șase decenii.

Georgeta Stoica, în prezent membră de onoare a Academiei Române și formator de școală  românească muzeologică și etnografică, a publicat peste 50 de cărți de specialitate, dedicate artei populare românești, devenite lucrări de referință pentru toți cercetătorii domeniilor respective. În decursul unei cariere excepționale, dedicată în întregime artei românești, derulată la nivel național și internațional, a fost membră în Comitetul Internațional de Arhitectură Vernaculară, membră în Comisia Monumentelor Istorice, în Comisia Patrimoniului Național și în alte foruri de specialitate, la cel mai înalt nivel,  

Cărțile Georgetei Stoica, dedicate arhitecturii populare românești, costumului și covoarelor tradiționale românești au intrat în cele mai prestigioase biblioteci la nivel mondial, devenind sursă de inspirație pentru marile case de modă din întreaga lume. Ca urmare a recunoașterii acestei activității de excepție a fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale dintre care menționăm Premiul Academiei Române pentru lucrarea "Arta populară din România". Doamna Stoica face parte dintre autorii volumului "Arta din România din preistorie în contemporaneitate", publicată de Academia Română în 2018, considerată una dintre cele  mai valoroase lucrări dedicate artei din România publicată din ultimele cinci decenii.

 

Asociația MuseArt este un ONG Cultural Român fondat în anul 2012 care își propune sprijinirea dezvoltării carierei tinerilor muzicieni la nivel național și internațional. Președintele Asociației MuseArt este pianista română Sînziana Mircea. Mai multe detalii pe www.museart-academy.com.

 

Proiect susținut și finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii prin Ziua Culturii Naționale.


Ploiestenii, cu miile, la concertele de sambata, pe Bulevard

Sâmbătă seara a fost… COOL, a fost… FULL! Organizatorii estimează că, la co...

FABULOS, ANTRENANT, FASCINANT… Ni s-a lipit de suflet ca marca de scrisoare…

 Ce seară minunată…! Că doar ni s-a lipit de suflet ca… marca de scrisoare...

Top 6 cele mai folosite materiale de construcții pe care le folosesc în mod obișnuit românii (P)

Fiecare dintre noi, atunci când ne construim casa visurilor noastre ne stră...

1 iunie la Muzeul National Cotroceni – Tururi si ateliere de arte decorative gratuite pentru copii

De Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, Muzeul Național Cotroceni îi i...

(P) Sisteme ieftine si eficiente de incalzire in locuinta

Cand ne gandim la o locuinta si la incalzirea acesteia, facem referire la s...

E OFICIAL: Se constituie Grupul de Lupta al NATO in Romania

Ministerul Apărării Naționale informează: „Grupul de Luptă al NATO (Battle...

Cand MEDICII nasc MINUNI… Cum au salvat si… au si botezat, la Sinaia un bebelus in Ziua Izvorului Tamaduirii

„În sfânta zi în care creștinii sărbătoreau Izvorul tămăduirii se naștea c...

(P) Laserele medicale care tratează multe dintre afecţiunile dermatologice şi estetice vara!

Trăim într-o perioadă propice dezvoltării rapide a tehnologiilor medicale...

Acces extins la un tratament inovator pentru pacientii romani care sufera de hemofilie A

Pacienţii din România care suferă de hemofilie A formă severă,[1] care nu...

Idei de cadouri corporate premium (P)

A numi ceva “premium” sau „luxos” inseamna a promova un stil de viata conf...

Cercetari la Spitalul Voila: Un pacient ar fi fost violat de un asistent! Cine a sesizat Politia?!

 Mulți spun, tot mai apăsat, că trăim într-o „lume nebună”, o lume ăn care...

A FOST ODATA in Sinaia… Un hotel dintr-un al secol. FOTO DE COLECTIE

Primul hotel din Sinaia se numea tot Sinaia, a fost dat în folosință în 187...

Pasarea Rock, pregatita sa-si ia zborul catre inimile ploiestenilor

The show must go on! Ultima seară din sărbătoarea Ploieștilor anunță un spe...

„As canta si sub… un pod”

 A cântat din toți rărunchii, a dat totul… ne-a urtat prin mesajul profund...

(P) Idei de cadouri pentru noii angajati

A merge la un nou loc de munca poate fi atat interesant, cat si infricosato...

O comoara de la Vatican: Scara elicoidala

FASCINEAZĂ PE ORICINE: Scara elicoidală din Muzeele Vaticanului, inaugurată...

Terminal nou pentru pasageri la Aeroportul International „Traian Vuia”

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara va avea, de anul viito...

Aceasta este… CASA CARE DANSEAZA!

Casa care dansează, sau Fred și Ginger, este porecla dată clădirii Național...

O poveste zidita ce intrece veacurile: Turnul Cizmarilor din Sighisoara

„Fii ca un turn bine fixat; nu-ți scutura vârful pentru niciun vânt care su...