Turneul Imagine Baroque – Quasi una fantasia al pianistei Sinziana Mircea începe la Timisoara
Primul concert din cadrul "Imagine Baroque – Quasi una fantasia" International Tour, sustinut de pianista Sînziana Mircea – Young Steinway Artist, va avea loc joi, 25 mai 2023, ora 20:00, la Timisoara. Concertul este organizat de Filarmonica "Banatul" in cadrul Festivalului International "Timisoara Muzicala", fiind gazduit de Centrul Reformat Noul Mileniu – detinator al uneia dintre cele mai noi si performante orgi din Romania. Festivalul face parte din agenda evenimentelor culturale incluse in programul "Timisoara – Capitala Culturala 2023". Anul acesta, festivalul, aflat la cea de-a 47-a editie, include nume sonore, precum: dirijorul Cristian Macelaru, Orchestra Nationala a Frantei sau pianistul David Fray.
”Acest turneu reflecta grandoarea barocului in toata splendoarea lui, aducand alaturi de pian instrumentul cel mai reprezentativ pentru aceasta epoca - orga. A fost un gand care m-a urmarit in ultimii ani, acela de a impleti sunetele pianului cu cel mai complex instrument creat vreodata, iar acum acest gand se transforma in realitate, datorita generozitatii cu care gazdele concertelor noastre au acceptat ideea iesita din tipar, care are in sine o doza mare de curaj. Fara un producator care sa parieze pe un proiect inovativ, total neobisnuit, ar fi fost imposibil. De aceea doresc sa le multumesc Filarmonicii Banatul, Festivalului Vara Magica, Conservatorului din Sassari si tuturor partenerilor din proiect. In primul rand, este nevoie de o sala care sa contina cele doua instrumente. Apoi este nevoie de un repertoriu, care trebuie creat pentru ca literatura nu exista pentru acest duo. Abia astept sa aud si eu pentru prima data cum suna un pian si o orga intr-o biserica la Timisoara, apoi intr-o catedrala din Sardegna - Italia, patria unde s-a scris istoria barocului muzical european, urmand ca apoi sa ajungem pe scena Ateneului Roman, in cadrul Festivalului Vara Magica, intr-un spectacol cu live video-mapping, acolo unde s-a nascut acest proiect anul trecut”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.
Turneul International “Imagine Baroque – Quasi una Fantasia” reprezinta continuarea proiectului lansat de catre pianista in anul 2022. In acest an, seria inovatiilor continua cu prezentarea unui duo extrem de rar: pian si orga. Recitalurile de pian si orga sunt foarte rar prezentate, chiar si la nivel mondial, din cauza lipsei literaturii pentru un astfel de duo. Repertoriul include prezentarea unor lucrari necunoscute ale compozitorului italian Benedetto Marcello, descoperite de Sinziana Mircea in Biblioteca Conservatorului din Venetia. Acestea reprezinta rezultatele cercetarilor doctorale ale pianistei in calitate de doctorand al Universitatii de Vest din Timisoara, precum si ale stagiului realizat la Venetia, in cadrul Bursei de Cercetare “Nicolae Iorga” pe durata a 14 luni.
Turneul International care debuteaza joi, 25 mai, la Timisoara, cuprinde o serie de concerte sustinute in Romania si Italia, printre care se numara Sardinia (Catedrala din Sassari, 30 mai), Sfantu Gheorghe (Centrul de Cultura Arcus, 4 iulie), Bucuresti (Ateneul Roman – Festivalul Vara Magica, 12 iulie), Como (Caglio, 3 august), Milano (Rotonda del Pellegrini, 2 octombrie) si altele.
Invitatul Sînzianei Mircea in acest turneu este organistul italian Davide Mariano, unul dintre cei mai talentati si activi tineri organisti la nivel international, cu aparitii pe scene precum Musikverein si Konzerthaus Viena sau Notre Dame din Paris.
”Sunt foarte fericit si onorat sa particip ca organist in cadrul Turneului International "Imagine Baroque - Quasi una Fantasia", mai ales ca va fi prima data cand vin in Romania. Ma bucut foarte mult sa incepem turneul la Timisoara, capitala culturala europeana in acest an, unde voi sustine si un curs Erasmus la Universitatea de Vest din Timisoara, urmand ca apoi sa revenim in Romania pentru concertul de la Ateneul Roman din Bucuresti. Impreuna cu buna mea prietena Sinziana Mircea, propunem un repertoriu neobisnuit, plin de surprize”, a declarat organistul italian Davide Mariano.
Celor doi muzicieni mentionati li se vor alatura mezzosoprana Roberta Serra (Sassari) si flautista Maria Velia (Bucuresti). Concertul de la Ateneul Roman din cadrul turneului va fi insotit de proiectii multimedia si video-mapping realizate live de artistul vizual Adistu.
”Daca in anul 2022 am pus accentul pe tehnologie, imbinand pianul cu live electronics, acum accentul cade pe inovatia fara precedent din epoca baroca, sonoritatile care au caracterizat-o si instrumentele care s-au nascut atunci, inclusiv "fortepiano", precursorul pianului inventat de Bartolomeo Cristofori. Coincidenta sau nu, unul dintre cele trei instrumente ale sale care s-au pastrat pana in ziua de azi a apartinut chiar lui Benedetto Marcello, compozitor inclus in programul concertelor noastre in diferite formule. Va astept cu mult drag la concerte!”, a spus Sînziana Mircea.
Despre Sînziana Mircea
Inovatia reprezinta trademark-ul pianistei romane, recunoscuta deja pe plan national si international, atat pentru interpretarile date lucrarilor din repertoriul de muzica clasica, cat si pentru propriile compozitii. Parcursul sau artistic include prezente in mari festivaluri precum International Music Festival (Japonia), Busan Maru International Festival (Coreea de Sud), Palermo Classica (Italia), Riva del Garda Festival (Italia). De-a lungul anilor, Sinziana a cantat pe mari scene din Europa, America de Nord si Asia precum Tokyo Metropolitan Theatre, Carnegie Hall, Filarmonica din Stockholm, concertele sale fiind difuzate de cele mai importante canale europene de muzica clasica, printre care BBC Radio3, RAI Radio3, Uniunea Europeana de Difuzare, Radio Romania Muzical, TVR Cultural. Albumul sau integral de compozitii si transcriptii "Fortuna – Piano Sensation", lansat in anul 2020, reprezinta primul album realizat in dubla ipostaza de interpret si compozitor, lansat de legendara casa de discuri Electrecord in ultimii 30 de ani. Premiera in concert a albumului a avut loc pe scena Ateneului Roman din Bucuresti in cadrul Festivalului "Vara Magica" 2021. Aceasta a fost urmata in anul 2022, in cadrul aceluiasi festival, de prezentarea in premiera absoluta a trei lucrari de Benedetto Marcello si a Suitei "Serenissima" pentru pian si live electronics, compusa de Sînziana ca parte a proiectului "Imagine Baroque". Mai multe detalii la: https://www.sinziana-mircea.com/
Despre Davide Mariano:
Organistul italian Davide Mariano (nascut in 1988) este apreciat de critica pentru capacitatea sa de a “uimi audienta” (Bachtrack) cu executiile sale “puternice si incarcate emotional […] care demonstreaza gandirea pusa in fiecare nota” (The Observer). Cu o vasta experienta in orga, clavecin, pian si dirijat, Davide Mariano a aparut ca solist la orga in cele mai prestigioase sali de concerte si catedrale din Europa, America si Japonia, inclusiv Musikverein, Konzerthaus si Stephansdom din Viena, Teatrul Mariinksy din St. Petersburg, Konzerthaus Berlin, Philharmonie Essen, Catedrala Notre-Dame din Paris, Église de la Madeleine din Paris, Sala Suntory din Tokyo, Sala Concertelor de la Kyoto, Sala Simfoniei din Osaka, si Muzeul de Arta din Cleveland, precum si in universitatile americane din Kansas, Mississippi si Louisiana, si in cadrul unor festivaluri din Roma, Stuttgart, Merseburg, Toulouse, Amsterdam, Helsinki, Copenhaga si Tel Aviv.
More info: https://www.davidemariano.com/
Despre Festivalul International “Timisoara Muzicala”
In stagiunea 1968-1969 are loc prima editie a Festivalului „Timisoara Muzicala”, gandit sa devina un eveniment al anului, o manifestare de tinuta. Dupa cea de-a VI-a editie, festivalul devine anual, iar din anul 1993, international. Ambele institutii organizatoare: Opera Nationala pentru sectiunea lirica si Filarmonica „Banatul” pentru sectiunea simfonica, propun publicului programe si evenimente artistice deosebite din repertoriul romanesc si international, timp de 30 de zile. In ceea ce priveste sectiunea lirica, festivalul reuneste pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara evenimente artistice de varf, care sa reprezinte o incununare a celor mai frumoase spectacole, celor mai importante titluri din repertoriul curent al institutiei sau titluri prezentate in premiera si care beneficiaza de aportul artistilor sau ansamblurilor invitate din tara si din strainatate.