AVEM CU CE SA NE MANDRIM: Presedinta Comisiei Europene si Presedintele Consiliului European au confirmat prezenta la spectacolul TNRS din Bruxelles de joi seara

AVEM CU CE SA NE MANDRIM: Presedinta Comisiei Europene si Presedintele Consiliului European au confirmat prezenta la spectacolul TNRS din Bruxelles de joi seara Cultura 19.12.2019

După Bruxelles, Japonia va fi următoarea destinație de turneu pentru „Povestea prințesei deocheate”, unde piesa va deschide Jocurile Olimpice!


 

Joi seară, a avut loc la Les Halles de Schaerbeek, Bruxelles ultima reprezentație a naționalului sibian cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, în regia maestrului Silviu Purcărete, în cadrul Festivalului Internaținal de Artă EUROPALIA.

DE APRECIAT: La evenimentul de joi au confirmat prezența Președinta Comisiei Europene – doamna Ursula von der Leyen și Președintele Consiliului European – domnul Charles Michel. Alături de aceștia, alți șaizeci de oficiali europeni și invitați din zona culturală și de afaceri vor fi prezenți la spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu din Bruxelles.


 

„Este o onoare pentru mine și întreaga echipă a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu să îi avem alături de noi, la Bruxelles, la spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, pe doamna Ursula von der Leyen – Președinta Comisiei Europene, pe domnul Charles Michel – Președintele Consiliului European și totodată pe toți invitații din mediul diplomatic, cultural și de afaceri care vor veni în această seară să vadă spectacolul nostru. Nu este prima dată pentru noi când oficiali de rang înalt participă la Bruxelles, la spectacolele noastre, dar suntem singurul teatru românesc care avem această onoare. În 2013, Președintele Comisiei Europene la acea vreme, domnul José Manuel Durão Barroso, ne-a fost alături când am jucat în Bruxelles spectacolul „Faust”, regia Silviu Purcărete. Prezența noastră la Bruxelles a fost un succes, spectacolul „Povestea prințesei deocheate” a fost foarte bine primit de public, actorii au fost chemați la aplauze de șase ori în fiecare seară, lucru deloc specific publicului de aici. După Bruxelles, Japonia va fi următoarea destinație de turneu cu acest spectacol unic creat de Silviu Purcărete la Sibiu” Constantin Chiriac, director general TNRS


 

„Povestea prințesei deocheate” - „unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA”

„Unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA va fi, în luna decembrie, «Povestea prințesei deocheate», producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu“, a explicat, cu vădită mândrie,  Mirel Taloș, președinte al Institutului Cultural Român.


 

PUNTE ÎNTRE CULTURI: Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.


 

Prințesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki și bunraku, dar Namboku este cel dintâi care o aduce în prim-plan. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. Șaptesprezece ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Spectacolul, cu un succes absolut impresionant, constituie una dintre motivațiile pentru care, recent, directorul Naționalului Sibian a primit cea mai înaltă distincție niponă- Ordinul Soarelui Răsare.

Prezența TNRS la Bruxelles este posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.


 

Caseta artistică a spectacolului „Povestea prințesei deocheate”

Scenariu de Silviu Purcărete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea


 

REGIA: Silviu Purcărete

MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Șirli

SCENOGRAFIA: Dragoș Buhagiar

ASISTENȚI REGIE: Eugen Gyemant și Sanda Anastasof

ASISTENT SCENOGRAFIE: Iuliana Gherghescu

TRADUCEREA DIN LIMBA ENGLEZĂ: Eugen Gyemant

FACE DESIGNER: Minela Popa

MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar

ÎN DISTRIBUȚIE: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacșu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruța Vasiu, Serenela Mureșan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ștefania Marola, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu


 

Cum te poti inscrie in Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) la Ploiesti

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, adresează public o in...

Primarul Adrian Dobre: „Cresa Upetrom este a ploiestenilor”

Municipiul Ploiesti a câștigat licitația pentru achiziția Creșei Upetrom d...

Rectificari de bugete in sedinta CL Ploiesti din 28 mai

Consiliul Local al municipiului Ploiesti a fost convocat in data de 28 mai...

Conpet vrea sa investeasca 3 milioane lei in panouri fotovoltaice in 5 statii de pompare

Adunarea Generala a Actionarilor transportatorului naţional de ţiţei Conpe...

Petrolul Ploiesti revine azi la antrenamente!

Lotul echipei de fotbal Petrolul Ploiesti se va reuni luni, 25 mai, atunci...

4 noi pasaje supraterane in Sectorul 3?

Consiliul Local Sector 3 ar putea aproba, în şedinţa de miercuri, indicato...

Doliu la FRF; a murit un membru al Comisiei de Recurs

Federatia Romana de Fotbal este in doliu, dupa disparitia fulgeratoare a u...

Judetul Prahova: Se pare că numarul persoanelor cu COVID-19 a crescut la 94!

„Până astăzi, 22 mai 2020, pe teritoriul județului Prahova au fost testate...

Director interimar la Agentia Nationala a Medicamentului, venit de la o companie farma

Bujor Eugen Almășan, fost managing director al companiei farma Quintiles/I...

Ploiesti: Se constituie Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT)

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, adresează public o in...

Sute de sateni din Nucet- Chiojdeanca au scapat de frica unei izolari… nedorite!

Administrația județeană anunță că a eliminat riscul ca sute de locuitori a...

Munitie neexplodata din al Doilea Razboi Mondial, la Romanesti si Busteni

Sâmbătă, 23 mai  a.c., în jurul orei 12.34, echipajul pirotehnic al Inspec...

Tanar de 19 ani ucis de un tren Regio, intre Floresti si Buda

Un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața în urma unui accident feroviar produ...

Ploiesti: Persoana de 87 de ani imobilizata la pat, salvata de pompieri

Vineri, 22 mai a.c., în jurul orei 09.30, un apelant al numărului unic 112...