Tinerii muzicieni din intreaga lume sunt asteptati sa se inscrie la cele patru sectiuni ale Concursului International George Enescu: violoncel, vioara, pian si compozitie

Tinerii muzicieni din intreaga lume sunt asteptati sa se inscrie la cele patru sectiuni ale Concursului International George Enescu: violoncel, vioara, pian si compozitie Cultura 25.11.2023

Cel mai important concurs de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai importante din lume deschide înscrierile pentru a XIX-a ediţie, ce va avea loc între 31 August şi 29 septembrie 2024 în București.

Concursul Internaţional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este un proiect cultural strategic finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Anul viitor, Concursul Internaţional George Enescu revine la formatul tradițional, după două ediţii în care organizarea a fost adaptată la contextul pandemiei. Ediţia a XIX-a va găzdui cele patru etape la Bucureşti, semifinalele și finalele desfășurându-se în minunata sală a Ateneului Român.

La fel ca în anii precedenţi, competiţia are patru secţiuni: violoncel, vioară, pian şi compoziţie. Termenul limită pentru înscriere este 10 mai 2024 pentru secţiunile violoncel, vioară şi pian, în timp ce lucrările pentru secţiunea de compoziţie sunt aşteptate până pe 30 iunie 2024.

Tinerii muzicieni se pot înscrie online accesând site-ul oficial al Concursului:  concurs.festivalenescu.ro/apply/

Înscrierea se face prin completarea formularului de pe site. Jurizarea pentru preselecţia Concursului va avea loc online prin analizarea înregistrărilor video trimise de concurenți de către juriul desemnat de organizator pentru fiecare secțiune în parte. În urma jurizării vor fi aleşi concurenţii care vor participa la cele patru etape desfăşurate la Bucureşti: Etapa I, Etapa a II-a, Semifinală şi Finală.

Etapele I şi II ale fiecărei secțiuni se vor desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar Semifinalele şi Finalele vor avea loc în Sala Mare a Ateneului Român. 

„Ne bucurăm să revenim la normal în ceea ce priveşte organizarea Concursului Internaţional George Enescu, după două ediţii pline de provocări. Propunem publicului din România întâlnirea cu cei mai talentaţi tineri muzicieni din lume, viitoare staruri pe care le vom descoperi împreună pe parcursul celor trei săptămâni de Concurs” a declarat Cristina Uruc, Manager interimar ARTEXIM şi Director Executiv al Concursului Enescu.

O noutate începând cu acest an este extinderea vârstei limită pentru înscriere până la 35 de ani, în concordanţă cu World Federation of International Music Competition, organizaţie din care Concursul Enescu face parte începând cu anul 2002.

În această ediție a Concursului Internațional George Enescu vor avea loc mai multe recitaluri extraordinare, care vor aduce pe scena Ateneului Român laureați ai edițiilor anterioare, membri ai juriului și invitați speciali.

Ediția a XIX-a a Concursului se va deschide la Ateneul Român pe 31 august 2024 cu Concertul de Gală susținut de Orchestra Națională Radio. Pe scena de la Ateneul Român vor urca, în calitate de soliști, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine română Maria Marica şi pianista israeliană Alexandra Segal, care vor interpreta triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu. 

Cei trei câștigători ai ediției a XVIII-a, dar și o parte dintre finaliștii și câștigătorii edițiilor anterioare, au putut fi urmăriți anul acesta în cadrul ediției a XXVI-a a Festivalului Internațional George Enescu, atât în București în sala Ateneului Român, în Piața Festivalului, cât și în concertele desfășurate sub egida Festivalului Enescu la Satu Mare, Craiova, Arad, Botoșani, Râmnicu Vâlcea sau Pitești.

Valoarea totală a premiilor este de 125.000 EURO pentru cele patru secțiuni din concurs. Pe lângă premiile în bani, câştigătorii vor beneficia şi de promovarea națională și internațională și lansarea artistică prin intermediul parteneriatelor realizate de ARTEXIM, organizatorul competiţiei, cu agenții de impresariat artistic și orchestre din România și din străinătate. Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2024 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2025 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

„Dincolo de premiile şi oportunităţile pe care le oferă Concursul Enescu, cred că e foarte importantă călătoria pe care o parcurge un tânăr muzician atunci când decide să participe la această competiţie. Chiar dacă la final vom avea doar trei instrumentişti câştigători şi doi compozitori, cred că toţi cei înscrişi vor câştiga ceva din această experienţă. Acum vor face cunoştinţă cu muzica lui Enescu, vor avea ocazia să evolueze pe scena Ateneului Român şi vor putea să descopere publicul de la Bucureşti.” a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.

 

Despre Concursul Enescu

Organizat pentru prima dată în 1958, în acelaşi timp cu Festivalul Internaţional George Enescu, Concursul Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii. De asemenea, Concursul promoveză compozițiile marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului Internațional George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România. 

Din anul 2002 Concursul Enescu este membru al Federației Mondiale a Concursurilor de Muzică, fiind singura competiție de muzică clasică din România organizată în concordanță cu standardele și statutul Federației. 

Începând cu 2014, Concursul Enescu a devenit un eveniment distinct de Festival şi este organizat la fiecare doi ani (alternativ faţă de anii în care se organizează Festivalul). 


Ploiesteni, Consiliul Local a dat azi un vot important!

În sfârșit, mai vin și vești bune! Ploieștenii NU vor soate mai mulți bani...

La Ploiesti tocmai s-a nascut Asociatia Managerilor de Filarmonici si Opere din Romania (AMFOR)

„Este o onoare pentru mine, în calitate de manager/director general al Fila...

INSPIRAT, NECESAR: „Cutezanta zborului” – Omagiu adus inventatorului Justin Capra

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova și Asociația „Justin Capră” or...

AVARIE in reteaua de apa, la Comarnic!

HIDRO Prahova S.A. anunță că, în vederea remedierii unei avarii apărute pe...

Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica angajamentele formulate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de că...

O noua magistrala de METROU in Bucuresti! Ce Sector va traversa?

În calitate de lider de asociere (alături de Ministerul Transporturilor, Me...

5 SOLUTII pentru APA CALDA si CALDURA in Bucuresti! Ce ministru prezinta ideile?!

„Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme pentru București...

Targul Martisorului face sarbatoare la Muzeul Taranului Roman

TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI 24 – 29 februarie 2024, între orele 10.00 și 18.00...

Zeci de noi apartamente pentru azugeni!

75 de apartamente noi sunt în construcție în Azuga, 48 în blocurile de locu...

SAPTAMANA A INCEPUT CU DREPTUL… de a fi in secolul XXI: Reteaua de alimentare cu gaze isi face loc la Ghighiu!

„Începând de astăzi s-au început lucrările pentru alimentarea cu gaze natur...

Vin peste 330.000 de euro la Cocorastii Mislii, pentru investitii majore!

„Am început săptămâna cu plin! Am semnat împreună cu Ministrul Dezvoltăr...

Elevii Scolii „Rares Voda”, prietenii pasarilor! gestul lor minunat, in cadrul unui proiect de anvergura

MINUNAT, INSPIRAT! O școală din Ploiești se alătură S.O.R.( Societatea Orni...

FOARTE BINE! Politia, la catedra, la Liceul din Urlati!

,,Țelul de a face lumea un loc mai bun pentru copii ne unește pe toți…”...

Cifre incurajatoare, care confirma: constructiile ramane in continuare motorul cresterii economice

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea,...

Trei, Doamne si toate trei… intr-un „colt de arhitectura”

„Inspirată fotografie, cu trei clădiri din trei epoci, deci, cu trei stilur...

Avantajele Lucrului cu un Designer pentru Renovarea Apartamentului și pentru Proiectarea unui Interior Nou

Atunci când vine vorba de renovarea unui apartament sau de proiectarea unui...

Construind cu Gândul la Cei Mici: O Abordare Integrată a Baby Proofing-ului în Designul și Construcția Casei

Într-o epocă în care dinamica vieții de familie se schimbă rapid, siguranța...

Analiză Storia: Creștere cu 56% a interesului pentru proprietățile de vânzare în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023

Începutul anului marchează o tendință crescătoare în preferințele românilor...