Remember Enescu la Budapesta, care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei

Remember Enescu la Budapesta, care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei Cultura 28.11.2023

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea vor susține ultimul concert de vioară și pian, pe 28 noiembrie la Budapesta, ora 18:30, în superba locație a Teatrului Național de Dans, care vine să marcheze Ziua Națională a României. Acest concert încheie Seria de Concerte „Remember Enescu” desfășurate la nivel internațional, pe parcursul lunii octombrie și noiembrie care fac parte din Programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii în 2023, finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+.

Ambasada României în Ungaria și Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală “Remember Enescu” organizează pe 28 noiembrie, cu începere de la ora 18:30, concertul de muzică clasică “REMEMBER ENESCU”, iar  accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și se va face pe bază de invitație.

În programul muzical se regăsesc lucrări cunoscute ca Meditație din opera Thaïs de Jules Massenet, Fritz Kreisler cu Schon Rosmarin și Caprice Viennois, Balada și Lăutarul de George Enescu, Constantin Dimitrescu cu Dans Țărănesc și Camille Saint-Saens - Introducere si Rondo Capriccioso, Bela Bartok- Dansurile românești.

 

„A fost un adevărat tur de forță acestă serie de concerte din proiectul „Remember Enescu” pe care le-am susținut împreună cu pianista Sînziana Mircea. Am întâlnit sute de oameni și am străbătut mii de km, dar ce poate fi mai frumos și mai înălțător să poți să duci muzica lumii către publicul acesta minunat care rezonează la frumos? Este o mare bucurie să putem încheia seria concertelor internaționale „Remember Enescu”, derulate împreună cu Universitatea de Vest Timișoara, aici la Budapesta în Ungaria, având în vedere că și Timișoara și Veszprem sunt declarate Capitale Europene a Culturii în 2023. Vă mulțumesc că aveți puterea de a face posibil ca muzica clasică să meargă mai departe și de a fi în conțiința publicului”, spune Alexandru Tomescu-Violonist.

Timp de două luni, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea au străbătut mii de km și au concertat în fața unui public numeros, pe scene la Milano, Londra, Madrid, Viena și încheie, pe 28noiembrie, la Budapesta, seria concertelor „Remember Enescu”, din cadrul programului Timișioara Capitală Europeană a Culturii în 2023. Totodată, manifestările dedicate Zilei Naționale a României continuă cu cei doi artiști care vor concerta pe 1decembrie la Ljubljana/Slovenia la invitația Ambasadorului Alexandru Grădinaru și Beijing/China, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Beijing.

„Suntem onorați să marcăm  Ziua Națională a României în Ungaria, pe 28 noiembrie,  în sala Teatrului National de Dans de la Budapesta, printr-un concert de muzică clasică susținut de doi muzicieni români de anvergură, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sinziana Mircea. Progamul muzical propus va readuce împreună, printre alții,  pe George Enescu și Bela Bartok, repere culturale solide ale țărilor noastre pe scenele internaționale. Astfel, nu vom marca doar Ziua Națională a României, ci și prietenia dintre cei doi muzicieni, precum și importanța și dovada faptului că, prin intermediul limbajului universal al muzicii, pot fi depășite bariere legate de limbă, etnie, sau prejudecăți. Evenimentul de celebrare a Zilei Naționale a României la Budapesta va aduce împreună reprezentanți ai mediului diplomatic, politic, de afaceri și academic/universitar din Ungaria, precum și membrii ai comunității românești”, declară Gabriel Șopandă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ungaria

 

Concursul Internațional „Remember Enescu” finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+, continuat cu seria de concerte internaționale „Remember Enescu, este un proiect care va contribui activ la implementarea strategiei Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, cu impact pozitiv major privind percepţia existentă asupra culturii româneşti la nivel european, cu anvergură universală și dă importanță lucrărilor, personalității universale a celui mai mare muzician român, George Enescu.

„Maratonul muzical, internațional parcurs de acești doi mari artiști, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, Concursul „Remember Enescu” adresat tinerilor muzicieni, desfășurat la Facultatea de Muzică&Teatru a Universității de Vest Timișoara, cred că reprezintă modele de încurajarea fuziunii formelor artistice tradiţionale cu exprimările noi, inovatoare prin care- arta, cultura și alte domenii diferite, ca social, educaţional şi chiar economic, să asigure păstrarea și promovarea originalității și excelenței artistice interdisciplinare. Proiectul a preluat un model de tradiție românească și aducerea în spațiul contemporan internațional prin modul de interpretare a compozițiilor lui George Enescu și a marilor compozitori universali. În același timp, proiectul și-a propus să dezvolte încrederea participanților în propriile talente și abilități muzicale, încurajând atitudini constructive de exprimare și gândire critică, precum și un dialog între arte și educație, în armonie cu dinamica națională și internațională. Suntem onorați că acest proiect se încheie de Ziua Națională a României, aici, la Budapesta/Ungaria, două țări cu orașe ca Timișoara și Veszprem – Capitale Europene a Culturii în anul 2023”, a declarat Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea - Rector al Universității de Vest Timișoara.


Ploiesteni, Consiliul Local a dat azi un vot important!

În sfârșit, mai vin și vești bune! Ploieștenii NU vor soate mai mulți bani...

La Ploiesti tocmai s-a nascut Asociatia Managerilor de Filarmonici si Opere din Romania (AMFOR)

„Este o onoare pentru mine, în calitate de manager/director general al Fila...

INSPIRAT, NECESAR: „Cutezanta zborului” – Omagiu adus inventatorului Justin Capra

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova și Asociația „Justin Capră” or...

AVARIE in reteaua de apa, la Comarnic!

HIDRO Prahova S.A. anunță că, în vederea remedierii unei avarii apărute pe...

Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica angajamentele formulate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de că...

O noua magistrala de METROU in Bucuresti! Ce Sector va traversa?

În calitate de lider de asociere (alături de Ministerul Transporturilor, Me...

5 SOLUTII pentru APA CALDA si CALDURA in Bucuresti! Ce ministru prezinta ideile?!

„Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme pentru București...

Targul Martisorului face sarbatoare la Muzeul Taranului Roman

TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI 24 – 29 februarie 2024, între orele 10.00 și 18.00...

Zeci de noi apartamente pentru azugeni!

75 de apartamente noi sunt în construcție în Azuga, 48 în blocurile de locu...

SAPTAMANA A INCEPUT CU DREPTUL… de a fi in secolul XXI: Reteaua de alimentare cu gaze isi face loc la Ghighiu!

„Începând de astăzi s-au început lucrările pentru alimentarea cu gaze natur...

Vin peste 330.000 de euro la Cocorastii Mislii, pentru investitii majore!

„Am început săptămâna cu plin! Am semnat împreună cu Ministrul Dezvoltăr...

Elevii Scolii „Rares Voda”, prietenii pasarilor! gestul lor minunat, in cadrul unui proiect de anvergura

MINUNAT, INSPIRAT! O școală din Ploiești se alătură S.O.R.( Societatea Orni...

FOARTE BINE! Politia, la catedra, la Liceul din Urlati!

,,Țelul de a face lumea un loc mai bun pentru copii ne unește pe toți…”...

Cifre incurajatoare, care confirma: constructiile ramane in continuare motorul cresterii economice

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea,...

Trei, Doamne si toate trei… intr-un „colt de arhitectura”

„Inspirată fotografie, cu trei clădiri din trei epoci, deci, cu trei stilur...

Avantajele Lucrului cu un Designer pentru Renovarea Apartamentului și pentru Proiectarea unui Interior Nou

Atunci când vine vorba de renovarea unui apartament sau de proiectarea unui...

Construind cu Gândul la Cei Mici: O Abordare Integrată a Baby Proofing-ului în Designul și Construcția Casei

Într-o epocă în care dinamica vieții de familie se schimbă rapid, siguranța...

Analiză Storia: Creștere cu 56% a interesului pentru proprietățile de vânzare în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023

Începutul anului marchează o tendință crescătoare în preferințele românilor...