Alexandra Conunova – solista concertului extraordinar dirijat de Yuri Botnari la Filarmonica George Enescu din Bucuresti

Alexandra Conunova – solista concertului extraordinar dirijat de Yuri Botnari la Filarmonica George Enescu din Bucuresti Cultura 19.02.2024

Concert extraordinar dedicat începutului de primăvară la Ateneu, emoție, pasiune și romantism, sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19:00, pe scena Ateneului Român. Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” va susține un concert extraordinar dedicat doamnelor şi domnişoarelor ale căror zile le marcăm la început de martie. La pupitru se va afla dirijorul Yuri Botnari, muzician cu o amplă carieră internaţională, iar solista serii va fi violonista Alexandra Conunova, cunoscută pentru virtuozitatea sa și expresivitatea profundă, ambii fiind născuţi în Republica Moldova.

Am gândit un program romantic, potrivit pentru începutul de primăvară și, mai ales, pentru extraordinara Orchestră Simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”. Cea care va aduce un plus de strălucire și pasiune interpretării noastre va fi mai tânără mea colegă, superba violonistă Alexandra Conunova, laureată a Concursului Ceaikovski, aflată într-o spectaculoasă ascensiune internaţională, spune dirijorul Yuri Botnari.

Programul serii are în centru două celebre lucrări de Ceaikovski: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră op. 35 și Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 ”Patetica”, ultima simfonie finalizată a compozitorului rus.

Maestru al clasicismului rus, Ceaikovski (1840 – 1893) se numără printre cei mai populari compozitori pe care îi cunoaște istoria muzicii universale.

Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35 este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară dar și unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compus în Elveția în 1878 și a avut premiera pe 4 decembrie 1881 în Viena cu Adolph Brodski în calitate de solist și Hans Richter dirijor.

Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 ”Patetica” este considerată de specialiști ca un apogeu al întregii creații a lui Ceaikovski. Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg în octombrie 1893, cu nouă zile înainte de moartea sa.

Concertul este realizat cu sprijinul Royal Music Society

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Program: marți - vineri 12:00 - 19:00, sau online, de aici.

Detalii pe https://www.fge.org.ro/

 

Alexandra Conunova, născută în 1988 în Republica Moldova, a început studiul viorii la vârsta de şase ani. A urmat studiile universitare în Germania, la Hanovra, la clasa profesorului Krzysztof Węgrzyn. A studiat, de asemenea, şi cu violoniştii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis şi Igor Oistrah. Solista a câştigat importante premii internaţionale, la concursurile „Henri Marteau” (2008), „Ion Voicu” (2009), „Tibor Varga” (2010), Deutsche Stiftung Musikleben (2011). În 2011 a fost laureată şi la Concursul „George Enescu”. În 2012 a câştigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat la această competiţie i-a asigurat un CD de debut la Naxos. Apreciată pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniată de orchestre precum Münchner Kammerorchester, Hofer Symphoniker, NDR Radio Philharmonic, Norddeutsche Philharmonic Rostock, Orchestra internaţională din Geneva, Orchestra Hermitage din St. Petersburg, Orchestra Festivalului Verbier, sub bagheta dirijorilor Christfried Gockeritz, Ilarion Ionescu-Galaţi, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhanni Numminen, Patrick Strub, Gabor Takacs Nagy, Johannes Wilder, Niklas Willen. A susţinut un recital la Septembre Musical din Montreux, a participat la Festivalul Beethoven de la Bonn, la Festival de Pâques de la Aix en Provence şi a întreprins un turneu în Japonia şi Coreea de Sud.  Pasionată de muzica de cameră, violonista a lansat primul său CD cu Conunova Quartet şi cu clarinetistul Heiner Schindler, cu cvintetele de Mozart şi Brahms.  Face parte din formaţia Arts Global String Quartet şi este susţinută de Arts Global Artistic Foundation, care promovează tinere talente excepţionale. În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincţie care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în ediţiile 2014 şi 2015. Alexandra Conunova cântă pe o vioară Santo Seraphin, datată  Veneţia 1735, ce i-a fost împrumutată de către Deutsche Stiftung Musikleben.

 

 Yuri Botnari, actualmente dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Barcelona, dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și Președinte al Fundației Societății Regale de Muzică. Yuri Botnari a debutat în calitate de dirijor în anul 1982 cu Orchestra de Stat din Leningrad, fiind considerat reprezentant al respectivei şcoli dirijorale, deşi şi-a început studiile la Chişinău. A obținut diplomele de masterat ale celor mai prestigioase instituții – Conservatorul “N.Rimski-Korsakov” din Leningrad și Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde urmează doctoratul, avându-l ca profesor pe Ghenadi Rozhdestvensky. Evoluează ca dirijor în cadrul mai  multor festivaluri și în calitate de membru al juriului la concursurile interpretare instrumentală. În anul 1995 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Sălii Mari a Conservatorului din Moscova. Este inclus în Lista numelor de onoare a Centrului Internațional de Biografie (Cambridge, Anglia). Cu un grup de adepți fondează în anul 2012 Societatea Regală de Muzică, iar în 2013 - Orchestra Filarmonică din Barcelona, devenind dirijor principal și director artistic al acestei orchestre. În 2013 dirijorului i s-a conferit titlul onorific “Maestru în Artă” de către Guvernul Republicii Moldova. În prezent, Yuri Botnari evoluează în întreaga lume, în țări precum Spania, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Coreea, China și multe altele.

 


EXCLUSIV: Mos Craciun si-a facut salas intr-un bloc din Ploiesti! Si, uite-asa, descoperim ca avem ploiesteni de nota 10!

Am plecat azi cu treabă, pe la amiază în centru. când am coborât, la parter...

Sedinta de lucru la Consiliul Judetean Prahova! Subiect major supus dezbaterii

Astăzi, 9 decembrie 2024, Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgil...

Cum să monitorizezi și să ajustezi costurile pentru creșterea afacerii

Vrei să-ți dezvolți afacerea în condiții optime din punct de vedere financi...

Cele mai frecvente greșeli vestimentare pe care să le eviți ca medic

Sursa foto: pexels.com Ținuta aleasă în mediul medical are un impact se...

LECTIE din partea celor mai mici elevi de la Liceul din Barcanesti, in intampinarea Zilei Nationale

Copiiii, florile sufletului nostru! Copiii, comorile noastre! Și tocmai de...

UPEX – partener de incredere al cabinetelor stomatologice din Romania

De ce sa alegeti produsele Upex? Daca intentionati sa concretizati o co...

În atenția pacienților diagnosticați cu diabet zaharat și a celor care necesită monitorizarea constantă a glicemiei

Casa de Asigurări de Sănătate reamintește pacienților diagnosticați cu dia...

Globuri pictate manual, jucarii amigurumi, cercei si alte minunatii! Unde le-a asezat Mos Craciun?

Ce avem noi aici?! Puzderie de globulețe pictate manual, jucării și obiecte...

Accident la Lipanesti! Grav e ca au fost implicate mijloace de transport in comun!

Un autobuz în care se aflau aproximativ 10 persoane și un autoturism taxi a...

Mos Nicolae, minunat popas la Scoala Gimnaziala „Rares Voda”

Îți mulțumim din suflet pentru cadourile minunate pe care ni le-ai adus! Ne...

Biciclist accidentat MORTAL la Popesti

Polițiștii au fost intervenit în această seară, în jurul orei 18.00, pe DJ1...

EDUCATIE, ELEGANTA, FRUMUSETE, RESPECT, MUZICA: Balul Majoratului la Sinaia

„109 absolvenți cantacuzini au valsat într-un dans al tinereții și frum...

BUCURESTI: Campanie de informare pentru proprietarii din imobilele incluse in programele de consolidare

De impact: Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consoli...

Aceasta ar fi trebuit sa fie Gara Cenrala a Capitalei

Gara Centrală a Bucureştiului, marele proiect care trebuia să lase în umbră...

3 factori de luat în calcul atunci când îți alegi termopanele

Atunci când vine vorba de confortul și eficiența energetică a locuinței tal...

Anvelope de vara – Top 10 modele pentru siguranta maxima in orice conditii de la Vadrexim

Vara aduce cu sine drumuri uscate, asfalt fierbinte, dar si ploi torentiale...

Containerele: Soluții moderne pentru spații flexibile și sustenabile

Containerele metalice au devenit o soluție extrem de versatilă și practică...