EXCELENTA: Presedintele Frantei l-a numit „Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare” pe Directorul Teatrului National RADU STANCA din Sibiu, Constantin Chiriac

EXCELENTA: Presedintele Frantei l-a numit „Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare” pe Directorul Teatrului National RADU STANCA din Sibiu, Constantin Chiriac Cultura 27.02.2020


 

O VESTE MINUNTĂ. O VESTE CARE, FIREȘTE, PECETLUIEȘTE EXTRAORDINARA MUNCĂ ȘI IMPLICAREA UNUI OM PRIN EXCELENȚĂ CULTURAL: Maestrul Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cel care este, totodată, inițiatorul și Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (n.reveniment care anul trecut, spre exemplu, a beneficiat de cca 700.000 d espectatori în 10 zile) a fost numit, prin decret al Președintelui Republicii Franceze, la propunerea Ministrului pentru Europa și Afaceri Externe și a Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, în gradul de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare.

Înalta distincție a fost oferită miercuri, 26 februarie 2020, de E.S. doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze în România, în cadrul unei recepții private care a avut loc la Reședința Franței în București. Distincția vine să recunoască și să recompenseze o carieră extraordinară consacrată artelor scenei precum și excelenta și constanta cooperare cu instituțiile franceze ale culturii, în special în cadrul Sezonului România-Franța.


 

(...) Vom da glas recunoștinţei Franței pentru întreaga dumneavoastră carieră și contribuție neprețuită la relația dintre Franța și România. Sunteți o mare personalitate a lumii culturale din România. Acest univers este profund și durabil marcat de angajamentul și credința dumneavoastră în rolul artei în societate și în rândul tinerilor. Dar legendara dumneavoastră ENERGIE e mai presus de toate! V-aţi început cariera ca actor, apoi în 1998 aţi devenit profesor de teatru la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În 1994, ați creat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). În anul 2000 aţi fost numit director al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.


 

Să lansezi un festival nu este ceva ușor, v-aţi confruntat cu multe obstacole în faţa cărora nu v-aţi dat bătut. Aţi crezut în acest proiect minunat și chiar v-aţi ipotecat casa pentru a organiza ediția din 1997. Și cu atât mai bine pentru Sibiu și România, de vreme ce, încetul cu încetul, festivalul a prins contur, iar între 2004 și 2007, când Sibiul a fost numit Capitală culturală europeană, ați fost numit vicepreședinte al comitetului de organizare. Festivalul profită de efervescenţa culturală a orașului și se bucură de o binemeritată recunoaștere. A devenit unul dintre cele mai mari și mai prestigioase festivaluri din Europa și din lume în artele spectacolului. Programul include dans contemporan și modern, precum și teatru de stradă, circ contemporan, concerte și spectacole transdisciplinare. Iată câteva cifre elocvente: în 2019, FITS a găzduit în fiecare zi în jur de 72.000 de participanți. 3.300 de artiști și invitați din zeci de țări, uneori chiar și 70 de țări, au venit la Sibiu pentru a prezenta publicului 575 de evenimente organizate în 75 de locuri diferite.


 

Ați decernat premii marilor nume ale spectacolului din întreaga lume. Din Franța, Isabelle Huppert în 2018, Emmanuel Demarcy-Mota în 2019. Lucrați pentru tineri și organizați în cadrul festivalului (singura) Bursă de spectacole în care tinerii artiști români (regizori, actori, dramaturgi) își pot prezenta proiectele organizatorilor, producătorilor și personalităților scenei internaționale a artelor spectacolului și realiza contacte utile pentru viitorul lor.


 

Francofon desăvârsit, ați legat relații puternice și durabile cu Franța de la o vârstă foarte fragedă. În 2013, ați pus bazele unei Platforme doctorale internaționale în domeniul artelor spectacolului și managementului cultural, în colaborare cu Școala Doctorală de Arte și Media din cadrul Universității Sorbonne Nouvelle. Obiectivul principal al acestei Platforme internaționale de cercetare doctorală este promovarea colaborării interinstituționale și a educației teatrale. În acest sens, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și alte universități de prestigiu au convenit să stabilească relații de colaborare la nivelul studiilor de doctorat. Ați promovat activ noua dramaturgie de limbă franceză, programând numeroase spectacole franceze și invitând profesori francezi ca parte a platformei doctorale internaționale din Sibiu. Am avut deja ocazia să o spun, Festivalul de la Sibiu a adus o contribuție deosebită la Sezonul Franța-România.


 

În 2019, ați creat și o Micro-Folie la Sibiu, în colaborare cu La Villette, un proiect inovativ de muzeu digital care oferă acces tuturor la culturile lumii, pe care l-am inaugurat împreună cu dumneavoastră și pentru care vă felicit. Dar sunteți și un cetățean al lumii, răspunzând invitațiilor primite de la directorii de festivaluri din întreaga lume. Cu FITS, ați făcut din Sibiu o destinație populară pentru artiștii de pe toate continentele, contribuind astfel la dialogul dintre culturi, la întâlnirile tinerilor și artiștilor, la o interconexiune de talente care se intâlnesc în Sibiu pentru un moment de creație, convivialitate, fericire. S-ar putea spune că ați făcut cunoscut Sibiul întregii lumi!”, a declarat E.S. doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze în România.


 

OMUL-TEATRU, Constantin Chiriac- o carieră de peste 40 de ani dedicată scenei


 

O VALOARE NAȚIONALĂ. UN PILON AL VIEȚII CULTURALE LA NIVEL NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL: Actor de teatru și film și lider… la nivel mondial în domeniul cultural, Constantin Chiriac a studiat Actoria la București, obținând diplome în management cultural de la Agenția de Informații a SUA, de la Hull University din Marea Britanie, precum și de la Virginia Commonwealth University Richmond.

De-a lungul carierei sale, maestrul, inspirat și cu un devotament greu de cuprins în cuvinte, a creat structuri de renume mondial, a generat nenumărate proiecte internaționale și a condus echipe numeroase. Este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. A jucat un rol decisiv în obținerea titlului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și în reușita incontestabilă a proiectului. De asemenea, a fost membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2009 – 2012).

Maestrul este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Doctor Honoris Causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă. Munca sa a fost recunoscută prin nenumărate premii și distincții, printre care Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014 și Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015). Este Ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011) și Ambasador Onorific al Turismului din 2014. De asemenea, a primit Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017). În anul 2018 a primit Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu și Titlul de Cetățean de Onoare al Rm. Vîlcea. În 2019 a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Maestrul Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

Așadar, un mare, un minunat motiv de mândrie pentru noi toți!


 


 


 


 

Un nou serviciu electronic, la dispoziția contribuabililor: Programarea online

Ministerul Finanțelor Publice, prin Centrul Național pentru Informații Fina...

MOMENT ISTORIC la SINAIA: Se refac Aleile Pelesului si se construieste statuia Regelui Mihai

Marți, 22 septembrie 2020, a avut loc la Sinaia semnarea Protocolului de co...

Prefectul de Prahova a mai demis doi primari

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a emis ordinele de încetare...

Radu Vâlcu Quartet – Daydream – Turneu Național de Debut

Radu Vâlcu (chitară), Mihai Balabaş (vioară, live electronics), Andrei Petr...

Regenerare urbana in Cartierul Pictor Rosenthal

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Florin Dobre, a semnat contractul de...

Primaria Capitalei a deschis un nou centru pentru victimele violentei domestice

Primarul General, Gabriela Firea, a inaugurat în această săptămână un nou...

Se construieste primul teatru din Sectorul 4

Primăria Sectorului 4 a încheiat astăzi procedura de proiectare a clădirii...

RECORD NEGATIV: 1767 cazuri noi de COVID-19! Capitala a raportat 301 cazuri noi! „SI CE DACA?!”

GCS informează că, până miercuri, 23 septembrie, pe teritoriul României, a...

Blejoi, Drajna si Barcanesti- comunele din Prahova cu cele mai multe cazuri active!

Azi, în județul Prahova sunt active 500 cazuri de Covid-19. Din datele com...

Inca trei copii confirmati pozitiv in Prahova!

De la ulima raportare, în județul Prahova au fost confirmate pozitiv 41 de...

RECORD NEGATIV: 1767 cazuri noi de COVID-19! Prahova a raportat 41!

GCS informează că, până miercuri, 23 septembrie, pe teritoriul României, a...

Director de scoala confirmat cu Coronavirus la Bucov! Anuntul facut de primarul comunei

Directorul al Școlii „Constantin Stere” din Bucov a fost confirmat pozitiv...

GCS anunta 1.059 de cazuri noi! Prahova are 40!

GCS informează că, până marți, 22 septembrie, pe teritoriul României, au f...

MOMENT ISTORIC la SINAIA: Se refac Aleile Pelesului si se construieste statuia Regelui Mihai

Marți, 22 septembrie 2020, a avut loc la Sinaia semnarea Protocolului de co...

Inca doi primari prahoveni au fost demisi de prefect

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a emis ordinele de încetare...

Director de scoala confirmat cu Coronavirus la Bucov! Anuntul facut de primarul comunei

„Dragi locuitori ai comunei Bucov, Deși instituțiile de învățămănt de pe...

Ploiesti: Regenerare urbana in Cartierul Pictor Rosenthal

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Florin Dobre, a semnat contractul de...