Maria Sophia Margareta Catharina Von Erthal, domnisoara a carei viata a inspirat basmul ce ne-a fascinat copilaria: ALBA CA ZAPADA
FABULOS: Maria Sophia Margareta Catharina Von Erthal (născută în 1725/ după alte surse, născută la 15 iunie 1729, în Lohr am Main-Bavaria) a fost numele real al domnișoarei, după istoria vieții căreia s-a și realizat celebra poveste “Alba ca zăpada și cei sapte pitici” (Sneewittchen (în ortografia modernă Schneewittchen și numerotată ca Povestea 53).
Celebrul basm a fost considerat, în general, doar o... ingenioasă ficțiune; cu toate acestea, cercetările recente sugerează că povestea ar fi putut fi inspirată din viața reală.
Maria a fost o aristocrată de o frumusețe ieșită din tipare, trăia în Bavaria (secXVI) și avea un frate cu suflet orbit de lăcomie, un adevărat criminal, care exploata munca copiilor mici în minele sale de cupru. Munca grea in condiții groaznice ducea la deformarea tuturor oaselor corpului copiilor, transformându-i pentru totdeaună în ființe asemenătoare piticilor, pe care i-au descris în poveste frății Grimm... și mama vitregă, care o ura de moarte și a alungat-o de acasa, a existat... și mărul otrăvit pe jumătate cu un extract de mătrăgună a existat, doar că i-a fost trimis de regele Spaniei, de a cărui fecior, Filip al II-le-a al Spaniei, era îndrăgostită Maria.
Castelul în care locuiau este acum muzeu. Acolo s-a găsit o oglindă care era faimoasă pentru suprafața sa extrem de netedă și uniformă, ceva… neobișnuit în acea perioadă. A fost denumită „oglindă vorbitoare”, pentru că „a spus întotdeauna adevărul” ( în prezent, celebra oglindă este găzduită în Muzeul Spessart). Oglinda, a fost confecționată în 1720 de Fabrica oglinzilor din Lohr, și da, a fost în casă în perioada în care mama vitregă a Mariei locuia acolo.
Piatra de mormânt a fost găsită în 2019 .
Povestea a apărut în 1812 ), iar versiunea finală a fost publicată în 1854.
foto. ziare.com