Asa, ca la vreo... 640 de ani... si mai bine: Colegiul National “Samuel von Brukenthal”

Asa, ca la vreo... 640  de ani... si mai bine: Colegiul National “Samuel von Brukenthal” Cultura 26.08.2020

Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” din Sibiu este una dintre cele mai vechi școli de pe teritoriul României, practic cel mai vechi COLEGIU.

Începuturile sale se plasează în secolele XIII-XIV, prima atestare documentară datând din 1380(ceea ce îmnseamnă că, la acea vreme, ȘCOALA EXISTA, DEJA!). A fost o școală a comunității săsești locale și a Bisericii catolice, dar a fost frecventată și de copii români din împrejurimi. La începutul secolului al XVI-lea, a învățat în această școală Nicolaus Olahus, umanist și viitor regent al Ungariei.

Asa cum aflăm de la Prof. Ioan Popa, odată cu adoptarea doctrinei luterane (Confesiunea de la Augsburg), sașii transilvăneni au acordat o atenție sporită instituției școlare. La Sibiu, în 1555, a fost înființat un gimnaziu în care se studiau în special limbile clasice, care deschideau accesul spre sursele primare ale învățăturii creștine. Se știe că, sub influența umanismului, instrucția școlară a fost completată cu o temeinică educație cetățenească, realizată prin diferite activități extrașcolare (muzică, teatru, excursii) menite să dezvolte spiritul de libertate, responsabilitate și întrajutorare. Un rol important în organizarea acestor activități îl deținea “Coetus”-ul, asociația autonomă a elevilor.

Școala a funcționat pe baza acestor principii până la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Din secolul al XVIII-lea, „Brukenthalul” a devenit cea mai apreciată școală a sașilor transilvăneni, întrecând în prestigiu gimnaziile din Brașov, Bistrița, Sighișoara și Mediaș, fapt explicabil prin asumarea de către Sibiu a rolului de capitală politică a sașilor. În 1781, a fost inaugurată noua clădire a gimnaziului, purtând amprenta barocului transilvănean. Construcția a fost ridicată în locul vechii clădiri școlare, despre care mai vorbesc astăzi bolțile gotice ale subsolurilor. De la începuturile sale și până în zilele noastre, școala a funcționat aproximativ în același loc, în apropierea bisericii Sf. Maria (evanghelică din secolul al XVI-lea). Din perioada realizării clădirii actuale, se distinge figura baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între 1777-1787, elev al școlii sibiene la mijlocul secolului. Prin testamentul său din 1802, baronul lăsa o mare parte a averii sale școlii și Bisericii evanghelice din Sibiu. Dintre elevii deosebiți ai secolului al XIX-lea îi reținem pe Stephan Ludwig Roth (marele pedagog, martir al revoluției de la 1848-1849), Daniil Popovici Barcianu (memorandistul de la 1892) și Milan Hodza (bacalaureat în 1896, prim- ministru al... Cehoslovaciei între 1935-1938).

Deoarece lumea modernă a făcut necesare noi tipuri de școli, au apărut, pe lângă gimnaziu, sub aceeași conducere, un seminar teologic-pedagogic evanghelic (1788) și o școală de meserii, devenită școală reală (1842). Învățământ elementar exista pe lângă gimnaziu încă de la organizarea acestuia în secolul al XVI-lea. Creșterea populației școlare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a obligat Biserica evanghelică, în calitate de patron al școlilor, să găsească noi spații pentru desfășurarea cursurilor. Asigurându-și sedii proprii, seminarul și școala elementară s-au desprins de gimnaziu, primul în 1878, a doua în 1897.

La creșterea numărului de elevi, o contribuție importantă au avut românii din zona Sibiului. Reformele iosefine, iluminismul în general, au zdruncinat structurile medievale, românii fiind angrenați într-o mișcare de emancipare politico-națională și de ridicare culturală. Totuși, cei mai mulți elevi români urmau gimnaziul de stat, înființat de iezuiți în 1692 și preluat de statul austriac în 1853, apoi de cel maghiar în 1868. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea încep să se înscrie la gimnaziul evanghelic și elevi evrei, însă, ca și în cazul românilor, cei mai mulți dintre aceștia frecventau tot gimnaziul de stat. Diferențele dintre diferitele tipuri de gimnazii din imperiul habsburgic au fost mult reduse prin reforma din 1849 a ministrului austriac Leo Thun. Gimnaziile au fost ridicate atunci la opt ani de studii, iar la absolvire se susținea un examen de maturitate care permitea accesul la universitate. După 1918, la gimnaziul evanghelic, numărul românilor a scăzut datorită legislației românești, dar mai ales datorită perspectivelor deschise prin preluarea de către statul român a gimnaziului fostului stat maghiar.

Așa cum povetește dl Prof Ioan Popa, în perioada 1918-1948, gimnaziul evanghelic a devenit o școală pur germană. Dacă, între 1851-1918, dintre elevii gimnaziului și ai școlii reale 80,07% erau germani, 14,68% români, 4,16% maghiari și 1,06% de alte naționalități, între 1918-1941, procentul germanilor a crescut la 96,73%, românii reprezentând 1,23%, maghiarii 1,48% iar elevii altor naționalități 0,54% (datele statistice au fost obținute prin prelucrarea informațiilor oferite de anuarele școlii, editate între 1851-1941). Din 1921, școala s-a numit Liceul evanghelic C.A. de băieți „Brukenthal”/Brukenthalschule, iar în 1925 școala reală superioară a fost desființată, liceul având, potrivit legislației românești, trei secții: clasică (tot mai puțin frecventată), modernă și reală. A fost perioada de apogeu a „Coetus”-ului. Printre elevi s-au numărat, atunci, viitorii istorici Gustav Gündisch și Kurt Horedt.

În anii celui de-al doilea război mondial, influențele naziste au afectat spațiul școlar. În 1940, „Coetus”-ul a fost înlocuit cu „Deutsche Jugend”, iar, între 1942-1944, liceul s-a aflat sub patronajul Grupului Etnic German, organizație nazistă. Anii 1944-1948 au fost un calvar pentru germanii din România. Mulți au fost deportați în URSS (inclusiv profesori și elevi ai Liceului Brukenthal), iar cei rămași au trebuit să suporte măsurile represive ale ocupantului sovietic și ale „puterii populare” în curs de instaurare. Între 1944-1946, clădirea liceului a fost folosită de armata sovietică.

Trebuie știut deasemenea, că în 1948, liceul a fost desființat de guvernul de la București. A fost reînființat în 1954, sub patronajul statului român. Un an mai târziu, și-a redobândit sediul, iar în 1956 a devenit școală mixtă (băieți, fete). Profesorii și elevii au reușit să mențină în cadrul liceului atmosfera specifică spiritului german. În special excursiile și taberele constituiau momente de evadare dintr-un spațiu în care germanii se regăseau tot mai puțin.

După 1989, s-a produs exodul populației germane. Liceul și-a păstrat limba de predare, aceasta oferind o serie de perspective și oportunități elevilor români, astăzi majoritari. Din 2001, numele școlii este Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. În octombrie 2005 s-au sărbătorit 625 de ani de atestare documentară. De-a lungul timpului, școala germană a constituit o sursă de lumină și pentru elevii români din zona Sibiului, iar, după apariția școlilor românești, a devenit un model, prin accentul pus pe modelarea armonioasă a personalității elevilor, prin numeroasele și variatele activități cultural-educative.

Un liceu, un nume, o… carte de istorie care a dat, iată, generații de elevi. Printr-o tradișie temeinică, prin dragoste și respect (în cel mai profund sens!) față de CARTE.

Scris pe site-ul Colegiului: „Dorim să transmitem valori culturale și dincolo de cunoștințele prevăzute de programele școlare și să contribuim astfel la dezvoltarea personalității elevilor. Profesorii trebuie să corespundă rolului lor de model”.


 

Foto: ziare.com., brukenthal.ro

Veolia Energie Prahova anunță demararea manevrelor de pornire a sezonului de incalzire 2020-2021

Veolia Energie Prahova este pregătită pentru a demara sezonul de încălzire...

Conferinta Sudura 2020, la UPG Ploiesti

La Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești a început marți, 20 octombrie a.c...

Medicii de Spitalul Judetean Ploiesti aleg pacientii in stare grava pentru ATI

Situatia de la Spitalul Judetean de Urgenta este una extrem de grava in con...

Sediu nou pentru Lexis Ploiesti

Scoala de limbi straine Lexis are, din aceasta toamna, un nou sediu, acesta...

Un GEST cat 100 de SFATURI!

Un gest, undeva, peste mari si tari. Intelegem ceva?!?! Prahova mai...

3400 de cazuri noi la nivel national! Capitala are 545 si o rata de infectare de 3,23!

GCS informează că, până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au f...

Cifra surprinzatoare: Cate femei conduc tir-uri si camioane in Romania?

Criza soferilor profesionisti este una de notorietate de cativa ani de zil...

Consultatii notariale gratuite la Ziua Portilor Deschise organizata de UNNPR

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Camerele Notarilor Pu...

Perchezitii in Bucuresti si Constanta; prejudiciul depaseste 2,5 milioane lei

La această oră, polițiștii specializați în investigarea criminalității eco...

Cusele pe traseul 41, suspendate pentru 5 zile

Cursele de calatori pe linia de tramvai 41 vor fi suspendate de catre STB...

3400 de cazuri noi la nivel national! Prahova are 132!

GCS informează că, până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au f...

La Spitalul Judetean medicii au ajuns sa aleaga cine merge la ATI!

Situatia de la Spitalul Judetean de Urgenta este una extrem de grava in co...

ANUNT OFICIAL privind cresterea capacitatii de internare si tratare a pacientilor confirmati pozitiv in Prahova

În data de 19.10.2020, a avut loc o întâlnire la sediul Instituției Prefec...

Consiliul Concurentei analizeaza impactul legislatiei din domeniul serviciilor medicale

Consiliul Concurenței realizează un studiu pentru a analiza impactul asupr...

CRESTE, IN CONTINUARE, NUMARUL MINORILOR INFECTATI IN PRAHOVA!

Din păcate, se menține trendul creșterii numărului de cazuri în rândul cop...

Pieton septuagenar lovit mortal de o masina in Valea Cucului

Un accident mortal s-a petrecut luni, 19 octombrie, puțin după ora 19.00, î...

Necazuri in contextul pandemiei… si la Politia Locala Ploiesti

Săptămâna începe cu vești nu tocmai bune în rândul organelor de ordine din...

PLOIESTI: MASCA OBLIGATORIE IN PARCURI SI LOCURI DE JOACA!

În urma reglementărilor, menționate în cele două hotărâri ale Comitetului J...

Turista in stare de inconstienta dupa un accident intre Babele si Piatra Arsa

O altă acțiune de salvare a fost necesară duminică după-amiază. Echipajele...

UPDATE: Turistul cazut de pe Creasta Bucsoiului a decedat. Anunt facut de salvamontisti

Update: ”Ținând cont de apropierea serii și vremea nefavorabilă, pentru a n...