„FAUST” aniversează la Teatrul Naţional RADU STANCA din Sibiu un RECORD greu de egalat: 200 de reprezentaţii SOLD-OUT!
Un reper important al teatrului românesc de după 1989, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naționale, precum și la susținerea unui dialog productiv între artiștii români și cei europeni. Acest lucru a fost confirmat prin premiile obținute, precum prin și turneele întreprinse: Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și Premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.
„FAUST“ e mai mult decât un spectacol de teatru. „FAUST”, concepţie a regizorului Siviu Purcărete—un nume de aur al scenei româneşti şi nu numai, s-a consacrat, chiar de la primele reprezentaţii, ca un fenomen artistic, creaţie în cel mai pur şi nobil sens. Dovada? Dacă toate cele 199 de reprezentaţii de până acum, susţinute atât în ţară dar şi pe marile scene ale lumii s-au jucat CU CASA ÎNCHISĂ... asta spune totul!
Şi da, anul acesta, pe 5 aprilie 2019, la Sibiu, locul de naştere al acestui grandios spectacol, se va juca reprezentaţia cu număul 200. Un prag de excelenţă şi virtuozitate, o spectacol pe care, dacă l-ai văzut o dată, vrei să-l revezi- de fapt, să-l retrăieşti a doua, a treia, a patra oară.
Violent, emoționant și visceral, „FAUST“ își invită publicul la o experiență puternică despre cunoaștere, credință, durere și iubire. „FAUST”-ul lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experiență extrasenzorială la granița dintre Pământ și Iad, un peisaj amplificat prin proiecții, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori și dansatori și o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „FAUST“ modern stă improvizația, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziție teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esențiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei și ridicarea lui Faust la Cer. Producția se remarcă prin decor și light design de o impresionantă forță evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burlești, muzică antrenantă sau copleșitoare cu efecte sonore adecvate ambianței funambulești, proiecții video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o... hală industrială dezafectată- azi, FABRICA DE CULTURĂ.
FAUST e FAUST. FAUST se confundă, în această înaltă şi profundă ipostază cu tot ceea ce, de fapt, înseamă harul regizorului şi forţa creatoare a acestei sublime instituţii, Teatrul Naţional RADU STANCA din Sibiu, cel ce de ani buni este motorul celui mai mare festival de artele spectacolului din Europa, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
*DATA PREMIEREI: 19 SEPTEMBRIE 2007
SCENARIUL ŞI REGIA Silviu Purcărete
TRADUCEREA: Şt. A. Doinaş
DECORUL ŞI LIGHT DESIGN: Helmut Stürmer
COSTUMELE: Lia Manţoc
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Şirli
ORCHESTRAŢIA: Doru Apreotesei
VIDEO: Andu Dumitrescu
ASISTENT SCENOGRAFIE: Daniel Răduţă
ÎN DISTRIBUŢIE:
Mephisto: Ofelia Popii
Faust: Miklós Bács
Margareta: Eliza Blănaru, Eveline Buta, Iunis Minculete, Simona Negrilă, Francesca Pop, Andreea Preda, Alexandra Spătărelu, Oana Vlad
Cu: Johanna Adam, Veronica Arizancu, Geraldina Basarab, Emőke Boldizsár, Anca Cipariu, Mihai Coman, Ioana Cosma, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Mariana Mihu, Fatma Mohamed, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Gabriela Neagu, Cătălin Neghină, Renate Müller-Nica, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Ragos, Viorel Rață, Vlad Robaș, Cristina Stoleriu, Dana Taloș, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu, Codruța Vasiu, Pali Vecsei, Liviu Vlad, alături de studenții și absolvenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS și colaboratorii TNRS.
Electric band: Dorin Pitariu, Călin Filip, Lucian Fabro, Ciprian Oancea.
Cristian Stanca - Lupul
Cainele Faust - instructor Silviu Stan
sursa foto: tnrs.ro