15 aprilie- Ziua Mondiala a Artei

15 aprilie- Ziua Mondiala a Artei Cultura 15.04.2021


 

Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452 a fost ceea ce a rămas menționat drept homo universalis: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. De asemenea, a făcut mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, care au fost aplicate ulterior. Toate acestea au influențat în mod categoric progresul științific. Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie.

În numele său și din RESPECT față de moștenirea ce a lăsat- omenirii, a fost instituită, pentru ziua de 15 aprilie, ZIUA MONDIALĂ A ARTEI.

Această binevenită sărbătoare marchează anual, în miez de april' contribuţia artelor la dezvoltarea culturii universale. Iniţiativa de a marca această zi aparţine Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara (Mexic) şi a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. 

Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română are în program, pentru 15 aprilie 2021, un recital instrumental ce va fi transmis, ora 19:00, în direct de Radio România Muzical. Recitalul este susţinut de Ştefan Cazacu - violoncel, Andrei Licareţ - pian şi Gabriel Gîţan - pian, iar programul include Sonata a ll-a pentru pian si violoncel, Op. 26 nr. 2 de George Enescu şi Sonata pentru violoncel si pian Op. 40, de Dmitri Shostakovich.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează joi, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane pictate pe ouă de struţ, „De Rândul Paştilor”. Prin expunerea colecţiei de autor - 60 de icoane, realizate de Mariana Andone-Rotaru -, în asocierea tematică a icoanelor pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov, va fi prezentată publicului larg o abordare inedită a oului pascal. Expoziţia dva fi deschisă publicului până pe 9 mai 2021, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a muzeului.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa va participa în această zi la evenimentul „IMAGINARIUM - Ziua Mondială a ARTEI”, în cadrul căruia va susţine un recital vocal de operă cu soliştii instituţiei. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, de la ora 13:00.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova" Iaşi derulează un atelier de pictură, „Tu eu şi florile", din seria atelierelor educaţionale de la Palatul Culturii derulate sub genericul D(istractiv) - I(nteractiv) - C(reativ) - E(ducativ), din perioada 14-17 aprilie.

Deoarece condiţiile de siguranţă pandemice au stopat activităţile cu publicul în mai multe oraşe şi judeţe, o parte dintre evenimente se vor desfăşura online:

Opera Naţională Bucureşti transmite, gratuit, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet", de Edward Clug, începând cu ora 19:00, pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Bucureşti şi pe site-ul instituţiei. „Tango. Radio and Juliet" este un spectacol ce uneşte două coregrafii create de Edward Clug, artist de origine română recunoscut pe plan internaţional, în care se regăsesc elemente de teatru, dans contemporan şi fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla şi până la Goran Bregovic şi Radiohead. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance.

Opera Naţională Română Iaşi (ONRI)  marchează Ziua Mondială a Artei prin difuzarea online a spectacolului „Gala Primăverii”, de la ora 18:30, pe pagina de Facebook a instituţiei şi pe site-ul operaiasi.ro. Din program fac parte arii şi duete, pagini instrumentale reprezentative, precum şi melodii din celebrul musical „The sound of music”.

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va difuza online, gratuit, începând cu ora 20.00, spectacolul „Noii infractori" de Edna Mazya, în traducerea lui Etgard Bitel, regizat de Ion Caramitru. Spectacolul face parte din programul Maratonul Dramaturgiei Israeliene pe Scene Româneşti, ce se derulează între 14 şi 17 aprilie, parteneriat dintre TNB, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti şi Teatrul „L. S. Bulandra" Bucureşti. Maratonul marchează Ziua Comemorării Martirilor şi îşi propune să scoată în evidenţă, prin câteva exemple elocvente, valoarea şi consistenţa dramaturgiei israeliene în peisajul teatral românesc.

Teatrul Naţional din Timişoara a ales să marcheze Zilei Mondială a Artei prin transmiterea în direct din Sala 2, de la ora 19:00, pe canalul său Youtube şi pe site-ul tntimisoara.com, a spectacolului „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol. Spectacolul are la bază la textul câştigător al Concursului Naţional de Dramaturgie, un proiect al Teatrului Naţional şi ne vorbeşte despre maturizarea personajelor, dar şi a unei societăţi prea puţin atente la nevoile noii generaţii, definind modul în care teatrul este văzut ca un catalizator al reţelei emoţionale şi intelectuale.

Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş lansează joi programul de pregătire profesională „Un actor, o părere despre teatru”, dedicat actorilor săi. Seria de întâlniri lunare, în care un actor sau o actriţă le va vorbi colegilor despre experienţa sa artistică sau despre ethosul teatral, va fi deschisă de Elena Purea, pe 15 aprilie, la ora 11:00.


foto. Facebook; Pinterest

Calul General de Bry a castigat Premiul Europei la Hipodromul Ploiesti

Prima reuniune hipica din acest an organizata la Hipodromul Ploiesti a avut...

Foto: Mii de credinciosi la Manastirea Ghighiu, de Izvorul Tamaduirii

Mii de oameni au fost prezenti astazi la Manastirea Ghighiu, din Prahova, c...

Tragedie pe DN1: Doi morti si doi raniti grav intr-un accident

O adevarata tragedie s-a produs in urma cu cateva minute in dreptul localit...

Elevii unei scoli evacuati din cauza unui obuz!

Elevii unei intregi scoli au fost evacuati astazi de la cursuri dupa ce pol...

Aproximativ 88.000 de persoane au tranzitat frontierele Romaniei sambata! Politistii au depistat 22 de fapte ilegale!

În cursul zilei de 08.05.2021, prin punctele de frontieră de la nivelul înt...

DEZBATERE… necesara: “Digitalizarea educatiei– un drum cu sens unic”

Comisia pentru învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României o...

Mesaj din partea Ambasadei SUA, la celebrarea Zilei de 9 MAI, Ziua Europei. Cifre si fapte ce trebuie stiute

Înainte ca Statele Unite să intre în Al Doilea Război Mondial, și apoi pe t...

9 MAI- Sarbatoare pentru romani, Sarbatoare pentru… Europa. Mesajul transmis de M.Ap.N.

„Prima semnificaţie a zilei de 9 Mai pentru România este legată de anul 187...

Cu un repertoriu divers, TNB isi reintalneste spectatorii in sali

Începând din 6 mai 2021, ora 20.00, Teatrul National Bucuresti (TNB) TV rev...

PRAHOVA: Peste 80.000 de persoane imunizate cu schema completa!

Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prah...

Peste 76.000 de persoane imunizate in Prahova cu schema completa!

Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prah...

Vaccinare FARA programare in Prahova

Vaccinarea fără programare, prin prezentare directă, în centrele de vaccin...

PRAHOVA trece de 200.000 de doze anti-Covid administrate!

Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prah...

ULTIMA ORA: STEAG… COVID la Primaria Ploiesti!

Primăria municipiului Ploiești va arbora, începând de astăzi, în fața clăd...

Doua victime si-au pierdut viata in urma unui accident cumplit pe DN1

Patru persoane au fost rănite vineri după-amiază, în urma unui accident...

Munitie din al Doilea Razboi Mondial, intr-o scoala din Mizil. Sute de elevi evacuati!

PE NEAȘTEPTATE: Nu mai puțin de 481 preșcolari, școlari, cadre didactice și...

Expozitie dedicata unui eveniment magistral din istoria regalitatii in Romania, la Ploiesti

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită luni, 10 mai 202...

Sinaia deschide prima SCOALA-PILOT din Prahova

„Singura cale sigură prin care ne asigurăm că Sinaia o să rămână un oraș in...

ULTIMA ORA: STEAG… COVID la Primaria Ploiesti!

Primăria municipiului Ploiești va arbora, începând de astăzi, în fața clădi...