Trei studenti din Timisoara si Cluj-Napoca au castigat cea de-a treia editie a RESPO CITY, cel mai important concurs de arhitectura din Romania dedicat studentilor

Trei studenti din Timisoara si Cluj-Napoca au castigat cea de-a treia editie a RESPO CITY, cel mai important concurs de arhitectura din Romania dedicat studentilor Educatie 29.04.2024

Trei studenți din Timișoara și Cluj-Napoca au câștigat premiul cel mare, în valoare de 5000 de euro, în cadrul finalei celei de-a treia ediții a concursului RESPO CITY, ce a avut loc vineri, 26 aprilie 2024, la București. Echipa câștigătoare este formată din Alex George Ban, Sebastian Sgaroiu de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și Raluca-Maria Petrovai, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

 

Aceștia au impresionat juriul de specialitate proiectând reamenajarea Halei Minda, din Reșița, clădire industrială inclusă în patrimoniul local și care a reprezentat amplasamentul pe care toți studenții au fost nevoiti să îl regândească pentru a deveni un centru multifuncțional și sustenabil, care să includă, conform regulamentului concursului, o zonă unde vizitatorii pot aduce spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice.

 

În acest mod, clădirea industrială valoroasă ar avea șanse în viitor să redevină un punct de interes pentru populație prin reabilitate și reechipare.

 

230 de studenți ai facultăților de arhitectură din țară au participat, în ultimele luni, la cea de-a treia ediție a concursului RESPO CITY, cel mai important concurs de arhitectură din România dedicat studenților.

 

RESPO CITY este o competiție inițiată de Asociația RESPO DEEE în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Primăria Reșita și cu toate Facultățile și Universitățile de Arhitectură din țară. Concursul este susținut de către BCR.

 

Tinerii au înscris în concurs 42 de proiecte care arată că lucrul cu o construcție existentă stimulează creativitatea și că pot aduce împreună tehnologia istorică și cea de ultimă oră, că pot foarte bine imagina un viitor pentru operele trecutului. Calitatea propunerilor este remarcabilă și demonstrează și că alăturarea de activități ce par din lumi complet diferite – colectarea de deșeurilor electrice și electronice și activitățile culturale și comunitare – este posibilă atunci atunci când intervin inteligența și talentul.

 

”Conceptul proiectului nostru vizează transformarea halei într-un spațiu interior multifuncțional și sustenabil prin segmentarea în celule cu funcțiuni diverse. Ne-am concentrat pe crearea unei zone dedicate colectării și reciclării de DEEE-urilor cu scopul de a promova gestionarea responsabilă a deșeurilor electronice și totodată o educație ecologică. Am integrat și alte funcții conexe cum ar fi spații multifuncționale și zone expoziționale pentru atrage și a încuraja interacțiunea comunității în jurul temelor de sustenabilitate și protecția mediului. Organizarea spațiului este liniară, cu pasarele circulabile ce facilitează un parcurs fluid pentru vizitatori și stimulează dialogul și schimbul de idei”, declară cei trei câștigători RESPO CITY.

 

Locul 2 a fost ocupat de Andreea Elena Istrate, Mircea David Brad, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Conform proiectului lor, Hala Minda se transformă într-un spațiu versatil cu ajutorul unor containere mobile. Scopul lor a fost de a crea un loc în care să poată fi organizate evenimente de orice tip, dar care să integreze și un centru de colectare DEEE. Pentru proiectul depus, ei au fost premiați cu 2000 de euro.

 

Locul 3 le-a revenit studenților Mario Eduard Peiciu, Ovidiu Gabriel Păun, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Ideea proiectului lor a plecat de la ideea de reversibilitate. Studenții și-au propus să creeze un spațiu mobil, demontabil, ușor de depozitat și care să poată servi oricărui tip de eveniment ce s-ar putea desfășura în interiorul Halei Minda. Astfel, ei au gândit un modul cu alcăturie de tip schelă. Aceștia au fost premiați cu suma de 1000 de euro.

 

Proiectele au fost analizate de un juriul de specialitate, compus din: Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef Zeppelin Magazine și conferențiar Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București; Mihai Drăgan – director comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Șerban Țigănaș – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca; Cristian Blidariu – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara; Lorena Brează – fondator The Challenge Academy; Răzvan Nica – prodecan Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iași).

 

“RESPO CITY a ajuns anul acesta la ediția a treia, ceea ce demonstrează că este deja un concurs matur, rezultat în urma unui efort conjugat al întregii echipe. Am avut un număr foarte mare de studenți înscriși în acest an, iar valoarea proiectelor propuse de studenți s-a aflat la un nivel foarte ridicat, chiar la nivel de concurs european. Asociația RESPO DEEE a organizat doar cadrul de desfășurare al concursului, nefiind implicată în procesul de jurizare. Îi felicit pe câștigători pentru ideile lor originale și sper ca autoritățile locale să pună în practică cât mai curând viziunea studenților. Prin astfel de proiecte schimbăm percepția cetățenilor asupra DEEE-urilor și vom reuși să integrăm centrele de colectare în spații din centrul marilor orașe”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

 

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, le-a transmis un mesaj video celor prezenți:

 

„Mulțumesc Asociației RESPO DEEE pentru organizarea celei de-a treia ediții a RESPO CITY. Acest concurs devine din ce în ce mai interesant și m-am bucurat să aud că am avut, în acest an, 42 de proiecte foarte bine gândite. Îi felicit pe studenții care le-au conceput și sunt convins că munca juriului a fost una extrem de grea. Să sperăm că împreună facem România mai curată și mai verde.”

 

În cadrul Finalei RESPO CITY, ediția 2024, concurenții au fost susținuți inclusiv de vedete cunoscute din showbiz-ul românesc. Andreea Marin, Cătălin Botezatu, Cătălin Măruță, Simona Pătruleasa, Andreea Perju și Roxana Ciuhulescu au fost alături de studenți. Pentru a transmite mai departe mesajul importanței reciclării DEEE-urilor, vedetele au adus echipamente electrice și electronice pe care nu le mai folosesc pentru a fi colectate spre reciclare RESPOnsabilă de către Asociația RESPO DEEE.


Concursul Romanian Business Challenge si un simpozion international, la CCI Prahova

Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat la sediul sau, in partene...

S-apropie EXAMENELE! Detalii importante privind ADMITEREA LA LICEU!

Oferta educațională a liceelor și colegiilor din județ cuprinde, po...

Fun in the jungle de 1 iunie, la AFI Ploiești!

În perioada 1 – 15 iunie, AFI Ploiești aduce sălbăticia junglei în mijlocul...

ARGINT pentru echipa C.N. „Mihai Viteazul” la Turneul final de baschet fete licee

În perioada 16-19.05.2024, la Ploiești, a avut loc „Turneul final de basche...

BRONZ, la Campionatul European de Karate Traditional, pentru o eleva de la „Rares Voda”

Reușită… Eleva Școlii Gimnaziale „Rareș Vodă”, Nicoleta Izabella Panita,...

 La Rachierie, altadata! Pe Dudesti, monser! 

Bucureşti interbelic, locul unde meseriile se întâlneau la răscruce de...

Sarbatoare la Buftea: Ziua Scolii Gimnaziale Nr. 3

Când școala are drept MOTTO: “Încearcă să nu fii un succes, ci să fii o val...

Daegu Opera House din Coreea de Sud – primul invitat din Asia pe scena Bucharest Opera Festival

Gala Puccini 100 aduce pentru prima dată un invitat din Asia, respectiv Dae...

Parteneriat FRF – ASF pentru educația financiară a jucătorilor de fotbal

Federația Română de Fotbal (FRF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară...

Sanctiuni apilicat de ASF Romania pe piata asigurarilor. Un broker a ramas fara autorizatie

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna aprilie...

O NOUA MARE BUCURIE, O NOUA… VICTORIE pentru CSO Valenii de Munte

E proaspata, e „calda” si dulce: VICTORIE SENZATIONALA PENTRU CSO VALENI!!!...

El, cu… secole-n spinare, de veghe Adolescentei, dinaintea unui colegiu ploiestean

L-am revăzut azi, acolo unde l-am lăsat în urmă cu… peste trei decenii și j...

Ce ne spune statistica unui articol care a „spart” asa-zisele standarde! Ploiestenii isi iubesc orasul si merita incurajati, respectati

Am stat, recunosc, „o țâră” să „diger” cifrele și sămi dau seama ce s-a înt...

Teatrul ploiestean, AMBASADOR CULTURAL la trei mari festivaluri

Teatrul „Toma Caragiu” ne face noi mari bucurii. Și asta pentru că în acaes...

Galileo Topo: Specialisti în Topografie și Cadastru

Galileo Topo este o companie de servicii complete de topografie și cadastru...

Capsa- ce cladire, ce poveste! Oare cine o fi arhitectul acesui loc legendar?

Istoria Casei Capşa(reper legendar al Bucureștilor) este strâns legată de f...

Oțel beton fasonat vs. fier beton fasonat: de ce oțelul beton este alegerea superioară în construcții

În lumea construcțiilor, alegerea materialelor potrivite poate face diferen...

Case cu arhitectura traditionala la Hoghilag. Satul fermecat, inclus in programul „Romania Atractiva”

„De ieri, Hoghilagul e parte a programului „România Atractivă”, cea mai com...

IMPRESIONANT: 18 biserici de lemn de Dambovita, incluse intr-un proiect major

Proiectul Biserici de lemn din județul Dâmbovița face parte din programul B...