Teatrul Masca anunta proiectele Stagiunii 2023 - 2024 Să vorbim pe bune despre noi

Teatrul Masca anunta proiectele Stagiunii 2023 - 2024 Să vorbim pe bune despre noi Cultura 27.09.2023

Trei premiere,  o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia... „ca să ne cunoașteți mai bine” - este oferta culturală prin care Teatrul Masca adresează o invitație la dialog publicului, colegilor de breaslă, organizațiilor independente și instituțiilor de profil în  cadrul stagiunii 2023-2024.

 

Masca – teatru deschis la schimbare

De-a lungul timpului, Masca s-a impus ca un teatru altfel, fiind singurul din România specializat în expresie corporală și spectacole outdoor. Ideea a aparținut unor artiști vizionari care au ieșit în stradă atunci când nimeni nu o făcea, în căutarea propriului public, creându-și un stil inconfundabil, ce a devenit amprenta spectacolelor de la Masca. După 33 de ani, cei doi artiști care au înființat în 1990 Teatrul Masca, Mihai Mălaimare și Anca Florea, s-au retras din instituția căreia i-au trasat discursul estetic și traseul artistic pentru că au simțit nevoia unei schimbări.

Regizoarea Catinca Drăgănescu - numită, pe 1 septembrie 2023, de către primarul capitalei, Nicușor Dan, manager interimar al Teatrului Masca - și-a asumat schimbarea dorită de fondatorii teatrului, afirmând că: „Responsabilitatea pe care o avem noi acum este să imaginăm această schimbare. Este o imensă provocare și probabil sunt mulți cei se întreabă dacă și cum este ea posibilă. Eu cred că da, că ceea ce este cu adevărat special la acest proiect e că în textura lui, pe lângă multă dragoste de teatru, e și un dram de nebunie, și mult curaj.  Sigur, va lua timp, presupune căutare, presupune încercări. De aceea considerăm că avem nevoie de o stagiune „de construcție”. Probabil nu ne va ieși tot, dar fără riscuri nu există nici performanță, nici originalitate.  Visez la un teatru reactiv, la un teatru deschis, la un spațiu de dialog și creație interdisciplinară. Sper să ajungem acel loc care crește idei și oameni, laboratorul teatrului bucureștean, un generator de proiecte site-specific care mixează teatrul fizic cu new media și esteticile hibride contemporane, un hub de teatru alternativ. Acum lansăm tuturor celor care ne cunosc de pe stradă, din parcuri, de la metrou, invitația de a ne cunoaște și la sediul nostru din cartierul Militari. Teatrul de stradă, teatrul gestual, teatrul de expresie corporală, nu sunt cu nimic mai puțin teatru, iar o capitală de calibru european nu poate fi imaginată fără astfel de direcții artistice. „Să vorbim pe bune despre noi” este motto-ul acestei stagiuni și înseamnă să vorbim franc și deschis despre lucruri despre care nu prea vorbim de obicei. Luați-o ca pe o declarație de onestitate și o invitație la dialog.”

 

Programele stagiunii 2023-2024 la Masca

Stagiunea 2023-2024 începe în luna octombrie și va aduce o serie de spectacole, evenimente și proiecte care vor defini noul Teatru Masca:

1. Premiere – spectacole fresh cu estetici hibride: Criza. Kit de supraviețuire de David Schwartz și Mihaela Michailov (premiera 13,14,15 octombrie), Summit de Florin Fieroiu (premiera 25, 26 noiembrie) și Caracatița de Catinca Drăgănescu (premiera ianuarie 2024).

2. Deschis – microstagiune de spectacole invitate, programate în perioada 21 octombrie - 3 decembrie 2023 și având ca scop să conecteze Teatrul Masca cu alte instituții și organizații de profil și să diversifice oferta culturală destinată publicului din Sectorul 6. Prima ediție cuprinde 7 spectacole produse de Asociația Vanner Collective: LEMONS.LEMONS.LEMONS de Sam Steiner, regia Iulia Grigoriu, Tot ce-i minunat în lume de Duncan Macmillan și Johnny Dahoe, regia Nicolae Constantin Tănase și Cassandra de Norah Sadava și Amy Nostbakken, regia Leta Popescu și de Teatrelli/Creart: Dual – un performance despre prietenie, regia Leta Popescu, Urban GIF Show, un spectacol de Florin Fieroiu, Cerul (hartă către casă) de Doru Vătavului, regia Iris Kovacs și Lasă-i să moară proști, un spectacol de Catinca Drăgănescu.

3. Laboratoare Comunitare – o serie de ateliere comunitare performative cu acces gratuit pentru toate categoriile de vârstă, realizate în colaborare cu Laboratorul Ideo Ideis, pe baza cărora vom dezvolta un spectacol outdoor de mari dimensiuni în vara anului viitor, în cadrul proiectului european Human Mosaic. Made for you and me, for everyone to see, realizat împreună cu Centrul de Teatru Educațional Replika (România), Teatr Brama (Polonia), Fabrica Athens (Grecia) și Nordisk Teaterlaboratorium (Danemarca).

4. La Liber – discuții Despre Teme Despre Care Nu Discutăm, Sezonul 1. Masca invită pe toată lumea la dezbateri performative, sincere și pe bune, despre teme importante și provocatoare, alături de ceea ce noi numim „Mascaronul Stagiunii" cu Alex Tocilescu și invitații săi. Evenimentele vor avea loc în fiecare ultimă joi din lună, iar apoi vor fi disponibile online pe paginile noastre de pe rețelele de socializare.

5. Autoreflexie - Masca fără Mască – un proiect multimedia live și online, ce își propune să ofere spectatorilor o perspectivă intimă asupra actorilor și istoriei Teatrului Masca.


Delegatie a CCI Prahova, condusa de Presedintele Aurelian Gogulescu – vizita la Camera de Comert a Serbiei

Miercuri, 18 septembrie 2024, Presedintele Camerei de Comerț și Industrie P...

Toti cei cu 10 la Evaluarea Nationala si Bacalaureat primesc recompense financiare

„Pentru a răsplăti și încuraja performanța școlară, Guvernul a decis ca și...

CJA Prahova organizează un nou curs GRATUIT pentru formare arbitri – fotbal

Comisia Judeteana de Arbitri Prahova organizează un nou curs pentru formare...

A doua întâlnire a grupului de stakeholderi în cadrul proiectului ReHABITA

Agenția pentru Eficiență Energetică și Energii Regenerabile „AE3R Ploiești-...

Pasarelele au acum prieteni buni si casute ca-n povesti la Scoala „Rares Voda”

Școala Gimnazială „Rareș Vodă” Ploiești inițiază un proiect ÎN PREMIERĂ; de...

Elevii din Maneciu primesc de-acum o gustare sanatoasa la ora 10

„Cu bucurie vă anunț că am finalizat procedura de achiziție pentru Programu...

Pruncii astia minunati au luminat Festivalul Sinaia Forever

Ansamblul Strugurel de la Urlați jr. alături de Ansamblul Brâul Muntenesc c...

Microbuz electric special destinat transportului copiilor cu dizabilitati, la Valea Calugareasca

„Luni, cu bucurie și recunoștință am reușit, cu ajutorul unui proiect finan...

ALERTA: S-a-ntors URSUL la Paulesti!

„A fost identificată prezența unui urs în zonele str. Lăstăriș – Str. Movil...

O usa de factura baroca spune la Sibiu povestea mesterilor de demult

Ceva fain din… comorile Sibiului… Pe strada Konrad Haas la nr. 18. E păc...

Imagini rare cu Podul Minciunilor, PRIMUL pod din fier forjat de pe teritoriul actual al României

Fiece pas pe sub podul ăsta purtător de glas de legendă, e-o poezie, e parc...

Te ocupi de amenajarea unei biserici nou construite? Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!

Poză de Serg Alesenko pe Pexels.com Amenajarea unei biserici nou con...

O cladire asa cum nu mai exista alta!

Imaginați-vă arhitecți doldora de idei, dornici dea inova, imaginați-vă, sp...