Povestea celui mai tanar abitru de tenis roman, care a oficat la meciurile lui Halep, Tecau, Copil, fiind pasionat de arbitraj de la 11 ani!

Povestea celui mai tanar abitru de tenis roman, care a oficat la meciurile lui Halep, Tecau, Copil, fiind pasionat de arbitraj de la 11 ani! Sport 23.07.2020

Andrei Brisc va împlini 19 ani in acest an. A finalizat ciclul liceal la Colegiul Național Silvania Zalău, profilul matematică-informatică, informatică intensiv. Ȋn toamnă urmează să înceapa Facultatea de Geografie, respectiv Facultatea de Educație Fizică și Sport, ambele din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

“Am început să joc tenis la vȃrsta de 9 ani, după ce 2 ani am practicat fotbalul. Ca jucator am reușit clasări în top 15 la nivel național, respectiv am reușit să obțin și puncte internaționale în cadrul turneelor Tennis Europe. Astfel, pe lȃngă turneele naționale, am jucat și în Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia sau Muntenegru”, a spus Andrei.

Ȋn jurul vȃrstei de 11 ani, a devenit pasionat de arbitraj, datorită turneelor desfășurate acasă, în Zalău. “Ȋn acest context, la majoritatea turneelor stăteam alături de arbitrul principal la tragerea la sorti și vedeam ce procedure trebuie urmate, respectiv modul în care se utilizează programul online special conceput pentru arbitrii principali.

După ce cațiva ani am tot urmărit ce face un arbitru, respectiv am început să citesc regulamentele și diferite documente legate de arbitraj, m-am înscris la Școala Locală de Arbitri, de la Cluj-Napoca, desfășurată în octombrie 2016. Ȋn acea perioadă, pentru a deveni arbitru de tenis, vȃrsta minimă de înscriere la o școală era 14 ani și de aceea a trebuit să aștept cȃțiva ani pȃnă cand să pot parcurge o școală de arbitraj în regiunea mea”, a continuat Andrei Brisc.

Ȋn urma absolvirii școlii, a devenit arbitru local și a început să fie arbitru de tronson și scaun la diferite turnee nationale de copii si juniori. De asemenea, în 2017, a început să arbitreze și la turnee internaționale de copii și juniori, precum cele Tennis Europe sau ITF Juniors.

“Ca o întȃmplare amuzantă, pe vremea cȃnd aveam încă 15 ani, urma să joc primul meu turneu ITF Juniors, la Timișoara. Dar, din diferite motive, am ajuns să arbitrez la acel turneu, majoritatea jucătorilor fiind mai mari ca vȃrstă ca mine. Astfel, la ITF Juniors, prima dată am arbitrat și doar pe urmă mi-am facut debutul ca jucător!”, a povestit Andrei.

In 2018 a debutat si ca arbitru de linie, primul turneu fiind Sports Festival, un turneu demonstrativ. Dupa aceasta, a arbitrat la linie si primul turneu oficial, respectiv WTA BRD Bucharest Open. Tot in 2018, a fost selectat pentru prima data in Cupa Davis, la intalnirea dintre Romania si Polonia.

“La inceputul lui 2019, am arbitrat pentru prima data la un turneu international. In acest sens, la Stockholm (Suedia), ITF a organizat un proiect pentru promovarea arbitrilor tineri. Am fost prezenti 14 arbitri din 9 tari, respectiv inca 10 arbitri din Suedia. In cadrul unui turneu Tennis Europe, timp de o saptamana, am avut ocazia sa fiu indrumat si urmarit de 3 arbitri Silver Badge Chair Umpire, 2 dintre acestia fiind membri ai ITF Grand Slam Development Team”.

In aprilie 2019, a absolvit Scoala Nationala de la Timisoara, devenind Arbitru National de Scaun. In iulie avea sa se reintoarca in Suedia, fiind selectat ca arbitru de linie la turneul WTA Bastad. Dupa aceasta, a  arbitrat la linie si la turneele WTA BRD Bucharest Open si ATP Challenger Sibiu.

“Ca niste intamplari hazlii legate de debutul international, fiind minor la acea vreme, a trebuit ca prima data sa merg cu parintii pana in Budapesta, deoarece Ungaria este membru Schengen, iar de acolo puteam zbura neinsotit pana in Suedia. De asemenea, la a doua participare in Suedia, eram in continuare sub 18 ani si am fost nevoit sa zbor cu parintii pana la Malmo, pentru a putea ajunge la turneu”, isi aminteste Andrei Brisc.

“Tot in 2019, am avut sansa de a fi arbitru de scaun la turneul demonstrativ Sports Festival, de la Cluj-Napoca. Asadar, am arbitrat in scaun meciurile Copil-Fognini, dar si meciul de dublu mixt Halep/Copil – Hantuchova/Fognini”.

In ianuarie 2020 a devenit si Arbitru Principal, in urma Scolii Nationale de la Oradea. Anul acesta a arbitrat pentru prima data in Fed Cup, in cadrul intalnirii dintre Romania si Rusia.

La inceputul lunii iulie, a avut oportunitatea de a fi arbitru de scaun la turneul Winners Open, un turneu privat unde au participat Irina Begu, Cristian Jaqueline, Gabriela Ruse, Irina Bara, Miriam Bulgaru si Georgia Craciun. Totodata, a arbitrat in scaun si meciul de dublu dintre Halep/Tecau si Ruse/Copil.

Pana in acest moment, a oficiat la aproape 50 de turnee, arbitrand in scaun peste 100 de meciuri.

Felicitari si mult succes in continuare, Andrei!

 

Un ploiestean – promovat la nivel regional intr-un gigant IT

Paul Maravei (foto) a preluat, de la 1 august, funcția de director general...

Facilitati fiscale pentru persoane fizice si juridice la Ploiesti

Primăria municipiului Ploiești, prin Serviciul Public Finanțe Locale, info...

Programul TEZAUR continua si in luna august

Românii pot subscrie începând de luni, 10 august 2020, pentru noi emisiuni...

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, in vizita prin mai multe comune din Prahova. Concluzii…

„Astăzi, 10 august 2020, am fost într-o vizită maraton în județul Prahova,...

CIFRE INGRIJORATOARE: 1.215 cazuri noi de COVID-19. Capitala: 151! 35 de decese in ultimele 24 de ore!

Grupul de Comunicare Strategică informează că, până marți, 11 august, pe t...

Preturile apartamentelor in iulie 2020: scaderi moderate in marile orase; cum sta Bucurestiul

În a doua lună de vară, prețurile solicitate pentru apartamentele (no...

Sabin Balasa si Gheorghe Petrascu, protagonistii editiei 2020 a Pavilionului de Arta Bucuresti – Art Safari

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari v...

Laboratorul de Radioterapie Ploiesti prinde contur

Laboratorul de Radioterapie Ploiești prinde contur prin parteneriatul Con...

PRAHOVA- NUMAI 51 DE CAZURI NOI! La nivel national, din nou peste… 1200!

Grupul de Comunicare Strategică informează că, până marți, 11 august, pe t...

Comunicat de presa SMG/MF Prahova si PMF Prahova

SMG/MF Prahova si PMF Prahova au remis catre Prahova Medicala un comunicat...

ALERTA! FOCAR DE CORONAVIRUS INTR-UN CENTRU COMERCIAL!

Așadar, „tradiția” nefastă continuă fără probleme în județ! Conform DSP Pr...

GCS anunta 779 de cazuri noi de COVID-19! Prahova: 60!

Grupul de Comunicare Strategică informează că, până luni, 10 august, pe te...

Ploiesti: In atentia elevilor de la cursurile de zi!

Conform Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public d...

Bogdan Toader, presedinte CJ Prahova: 23 milioane lei din bugetul judetului pentru 99 de localitati; cum se repartizeaza

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova și al organizație...

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, in vizita prin mai multe comune din Prahova. Concluzii…

„Astăzi, 10 august 2020, am fost într-o vizită maraton în județul Prahova,...

Pana acum, trei localnici din Plopeni infectati cu COVID-19 au decedat!

„Primăria Orașului Plopeni aduce la cunoștință că la nivelul zilei de astă...

10 august 1875: Se punea piatra de temelie a unui celebru castel. Cati dintre prahoveni mai stiu azi…?!?!

A fost odată ca niciodată… o zi frumoasă în care avea să înceapă poveste...